Afbeelding2

Ondernemerskoppel stopt met Tutamanta en schenkt deel opbrengst weg

ANTWERPEN - Ondernemerskoppel Stephanie Menéndez en Koen Lauwers lanceerden drie jaar geleden Tutamanta. Met hun onderneming verbinden ze ambachtslieden uit Ecuador, India, Kenia en Marokko met consumenten van hier. Nu geven ze hun professionele carrière een nieuwe wending. Een deel van de huidige opbrengsten investeert het koppel in de ontwikkeling van de lokale ambachtslieden waarmee ze werken.

Tutamanta betekent ‘vroeg in de ochtend’ in de lokale Zuid-Amerikaanse taal Quechua. Een verwijzing naar een nieuwe start voor ambacht en een nieuwe kijk op lifestyleproducten.

Ecologisch ondernemen zit in het DNA van de zaakvoerders. “Met Tutamanta combineren we onze gedeelde passies rond duurzaamheid, ondernemen en reizen”, zegt Koen.

“Zo kwamen onze eerste producten uit Ecuador, waar ook Stephanie haar roots liggen en waar we elkaar leerden kennen. Geïnspireerd op onze duurzame levensstijl, kriebelde het om een eigen interieurmerk te lanceren. Tijdens onze reizen ontmoetten we getalenteerde ambachtslieden en van het één kwam het ander.”

Interieurartikelen

Tutamanta ontstond uit het idee om traditionele ambachten, die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven, in leven te houden en de ambachtslieden te steunen in hun zoektocht naar eerlijke handel.

Duurzaamheid staat daarbij steeds centraal, zowel op vlak van materialen als technieken. Tutamanta mikt vooral op interieurartikelen zoals kussens, dekens en manden.

Geld voor lokale gemeenschap

Nu doet het koppel de boeken toe. “Stephanie en ik kiezen voor een hernieuwde focus in onze professionele carrière. Met spijt in het hart betekent dat ook het einde van Tutamanta.”

“De afgelopen jaren kwamen we vaak in contact met makers die minder kansen kregen op de arbeidsmarkt. Om hen na onze werking nog een extra duwtje in de rug te geven, investeren we bijkomend 20 procent van onze laatste verkopen in de ontwikkeling en bijscholing van een lokale Berbergemeenschap waarmee we samenwerken.”

“De gemeenschap voorziet ons van authentieke, handgemaakte plaids en dekens”, vult Stephanie aan. “De groep bestaat uit laaggeschoolde vrouwen die minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Nu onze samenwerking binnenkort met hen stopt, hopen we hen op deze manier ook in de toekomst te blijven ondersteunen en zo hun traditionele ambacht in leven te houden.”

Wanneer Tutamanta er precies mee ophoudt, is nog niet bekend. Het koppel denkt momenteel aan de zomer van dit jaar.