Vermeulen (35) begon enkele jaren geleden met zijn lakkerij op de kmo-zone aan het Picoloplein. “Dat ik sta waar ik nu sta, heb ik vooral te danken aan mijn doorzettingsvermogen. Wanneer ik terugblik, stel ik enkel maar vast dat mijn parcours erg hobbelig was. Ik weet uit ondervinding wat het is om op een gegeven moment rekeningen niet op tijd te kunnen betalen. Daarom besef ik hoe moeilijk het is om in deze crisisperiode de touwtjes aan mekaar te knopen.”
Tijdens de coronacrisis viel de geplande reis naar Spanje met zijn elfjarige zoon in het water. “In de plaats heb ik samen met mijn zoon een week vrijwilligerswerk gedaan in Stabroek. Zo ondervond mijn zoon dat het niet voor iedereen evident is om een probleemloos leven te leiden. Daarom besloten we vorig jaar winterjassen in te zamelen. 65 stuks zijn toen verhuisd naar Antwerpse daklozen.”
Brug bouwen
Deze eindejaarsperiode wil Nico Vermeulen voedselpakketten samenstellen. “Ik nam contact met de Stabroekse sociale kruidenier De Molen. Die weet welke gezinnen in de gemeente zo’n voedselpakket het best kunnen gebruiken. Een voedselbox is voldoende voor 2 à 3 personen en bevat kaas, rijst, curry, vis, chocolade en frisdrankjes. Er zit ook een recept bij. Om 60 à 70 pakketten te kunnen samenstellen zijn giften nog steeds meer dan welkom. Verse kaas en vis zijn het moeilijkst bijeen te krijgen. Daarom doe ik een beroep op de solidariteit van bedrijven, traiteurs en restaurants. Ik vind het belangrijk dat we als lokale ondernemers een brug bouwen naar die families in onze buurt die het minder goed hebben.”
Karel Mennes van sociale kruidenier De Molen is blij met het initiatief van Nico Vermeulen. “Een opening naar samenwerking met lokale ondernemers is voor ons belangrijk. Wij kunnen voor de distributie van de voedselpakketten en winterjassen zorgen. De nood groeit. De voorbije maanden zagen we ons bestand van families verdubbelen. De voorbije jaren hielpen we ongeveer 35 gezinnen, nu zijn er dat al 70: voor een gemeente als Stabroek erg veel.”