Tijs De Wit, de student die een traject volgt bij Onbeperkt Jobstudent. Tijs De Wit, de student die een traject volgt bij Onbeperkt Jobstudent

Onbeperkt Jobstudent zoekt 100 studentenjobs voor jongeren met een beperking. “Een win-win voor studenten én bedrijf”

Jongeren met een beperking of chronische ziekte aan een studentenjob op maat helpen, dat is de missie van Onbeperkt Jobstudent. Daarnaast wil de HR-matchmaker bedrijven begeleiden in hun omgang met medewerkers met een beperking. “Er zijn best veel bedrijven die wel inclusiever willen worden, maar niet weten hoe”, zegt Veerle Van den Bosch, één van de initiatiefneemsters van Onbeperkt Jobstudent.

De ambitie is groot: voor dit jaar gaat de HR-matchmaker in het Antwerpse en Mechelse op zoek naar 100 studentenjobs en evenveel jongeren met een beperking om ze in te vullen.

“Een studentenjob te pakken krijgen is vaak heel moeilijk voor jongeren met een chronische ziekte of een beperking”, zegt Veerle Van den Bosch. “Niet alleen schrikt het veel werkgevers af, maar bovendien ontbreekt het de jongeren vaak aan zelfvertrouwen om te solliciteren. Dit terwijl ze het met de juiste ondersteuning minstens even goed zouden doen als hun leeftijdsgenoten. Daarbovenop komt het ook de bedrijven ten goede: nieuw talent aan bord brengen dankzij Onbeperkt Jobstudent kan een antwoord bieden op de krappe arbeidsmarkt.”

Vorig jaar hielp de organisatie zo’n 50 jongeren met bijvoorbeeld autisme, een fysieke beperking, een psychische kwetsbaarheid of een chronische ziekte als Crohn of reuma aan een plaats bij 24 bedrijven in de Antwerpse en de Mechelse regio. Zo gingen er jongeren aan de slag bij onder meer ZEB, Baloise en Mourik.

Win-winsituatie

Tijs De Wit werd op zijn zes jaar gediagnosticeerd met het autismespectrumstoornis, bovenop ADHD en een schrijfstoornis waardoor hij moeite heeft om leesbaar te schrijven. “Door mijn beperkingen is solliciteren voor mij heel stresserend. Daarbij komt nog dat de onzekerheid over het al dan niet hebben van de job, mij extra stress bezorgt en me uit mijn ritme haalt,” zegt Tijs.

Daarnaast kreeg hij bij sollicitaties vaak te maken met vooroordelen. “Wanneer ik wel op sollicitatiegesprek mocht, en dan over mijn diagnoses vertelde, merkte ik vaak een ‘temperatuurdaling’ in de kamer. Het gesprek ging dan al vrij snel in de richting van ‘we laten je nog wel iets weten’ om dan niks meer terug te horen.”

“Toen ik contact zocht met Onbeperkt Jobstudent, ging er een deur voor me open. De aanpak, het begrip én respect voor mijn beperkingen gaven me meteen een goed gevoel bij deze organisatie.”

Verzekeringsmaatschappij AG Insurance, die Tijs en vier andere studenten in kwestie tewerkstelt, spreekt van een win-winsituatie: “We zijn altijd op zoek naar extra krachten tijdens de zomer, en daar horen ook krachten bij die misschien wat meer flexibiliteit vergen maar evengoed werk leveren. Na een korte opleiding en kennismaking met de collega’s en hun mentor, kunnen ze het hele jaar door enkele uren per week ingeschakeld worden voor administratieve taken. Ze werken meestal van thuis uit, maar staan digitaal vaak in contact met hun collega’s. Hybride werken is ingeburgerd bij AG en die connectie met collega’s vinden we ook voor Onbeperkte Jobstudenten belangrijk.”

100 jongeren

Voor dit jaar mikt Onbeperkt Jobstudent op Antwerpse en Mechelse bedrijven die kansen willen geven aan zo’n 100 jongeren. Dit kan in verschillende sectoren en voor diverse functies, zoals onder meer in de horeca, retail, orderpicking of ondersteunende administratieve functies. Daarnaast gaat de matchmaker op zoek naar deze gemotiveerde jongeren die (hun eerste) werkervaring willen opdoen, zowel tijdens de zomervakantie als tijdens het jaar.

Op basis van een gesprek en vragenlijst, maakt Onbeperkt Jobstudent een profiel op van elke kandidaat. De werkgevers en de jongeren worden door Onbeperkt Jobstudent achter de schermen gematcht op basis van hun profiel, enthousiasme, de werkomgeving en bedrijfscultuur, de mogelijkheden voor begeleiding en het soort werk. Vervolgens volgt er een meet-and-greet en wordt er een bezoek gepland aan de werkplek. Samen met elke jobstudent wordt er bekeken welke aanpassingen er nodig zijn om tot een succesvol eindresultaat te komen. Ook tijdens de vakantiejob zelf, worden de jongeren en de bedrijven/mentoren intensief opgevolgd en ondersteund door Onbeperkt Jobstudent.

“Dit jaar beperkt deze matchmaking zich nog tot arrondissement Antwerpen en tot de regio Mechelen-Rivierenland, maar het is onze ambitie om studentenarbeid toegankelijker te maken voor jongeren met een beperking of chronische ziekte over heel Vlaanderen,” besluit Veerle Van den Bosch.