Afbeelding1 Initiatiefnemers Veerle Van den Bosch en Ann Keuleers

Onbeperkt Jobstudent geeft werkkansen aan jongeren met een beperking

ANTWERPEN - Solliciteren als je een beperking hebt of chronisch ziek bent, is voor veel studenten niet gemakkelijk. Niet alleen schrikt het veel werkgevers af, maar ook veel jongeren durven de stap niet te zetten. Net daarom kwamen Veerle Van den Bosch en Ann Keuleers met Onbeperkt Jobstudent, een initiatief dat zoveel mogelijk jongeren met een beperking of chronische ziekte aan een studentenjob op maat wil helpen. "Er zit heel wat talent verborgen bij jongeren met een beperking of chronische ziekte."

Voor een pilootproject vorig jaar sloeg Onbeperkt Jobstudent de handen in elkaar met 13 bedrijven om 15 jongeren een leerrijke en boeiende studentenjob aan te bieden. En met succes. Het project betekende een eerste werkervaring voor vier jongeren en leidde tot een vaste baan voor twee deelnemers.

Bedrijven gezocht

Voor deze editie mikt Onbeperkt Jobstudent op minstens 60 bedrijven uit het Antwerpse die kansen willen geven aan jongeren met bijvoorbeeld autisme, een fysieke beperking, een psychische kwetsbaarheid of kanker. Dit kan in verschillende sectoren en voor verschillende functies, onder meer in de horeca, retail, order picking of ondersteunende administratieve functies. Daarnaast gaat de matchmaker op zoek naar gemotiveerde jongeren die (hun eerste) werkervaring willen opdoen.

“Onze focus ligt daarbij op de talenten van de jongeren”, zegt Veerle Van den Bosch. “We vertrekken vanuit hun motivatie en passie, en zoeken naar mogelijke vakantiejobs zonder dat we de beperkingen van de jongeren uit het oog verliezen.”

De perfecte match

Op basis van een gesprek en vragenlijst maakt Onbeperkt Jobstudent een profiel op van elke kandidaat. De werkgevers en de jongeren worden door Onbeperkt Jobstudent blind gematcht op basis van hun profiel, enthousiasme, de werkomgeving en -cultuur, de mogelijkheden voor begeleiding en het soort werk.

Vervolgens nemen de kandidaten deel aan een meet-and-greet en een bezoek aan de werkplek. Samen met elke jobstudent wordt hier bekeken welke aanpassingen er nodig zijn om hem of haar zijn job te laten uitvoeren. Ook in de zomer, tijdens de vakantiejob zelf, worden de jongeren intensief opgevolgd en ondersteund door Onbeperkt Jobstudent.

“Dit jaar beperkt het initiatief zich tot het arrondissement Antwerpen, maar het is onze ambitie om studentenarbeid meer toegankelijk te maken voor jongeren met een beperking of chronische ziekte over heel Vlaanderen”, besluit Veerle.