Tien dagen na de verwoestende brand in de Van Den Nestlaan breekt nu voor het eerst een langere periode van droogte aan. De voorbije dagen benevelde de brandweer de site om te vermijden dat er nog asbestvezels zouden opwaaien. De firma Bobrik uit Oelegem is nu in overleg met de brandweer om die taak eerstdaags over te nemen met sprinklers. “Vrijdag, zaterdag en zondag is de brandweer nog bezig geweest”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA).
Op de aanbesteding voor de sanering van de site kwam de firma Bobrik als beste partij uit de bus. Het bedrijf, opgericht in 2010, is gecertificeerd asbestverwijderaar. Het afval zal niet naar de bedrijfssite van Bobrik in Oelegem worden afgevoerd maar rechtstreeks naar de eindverwerker Indaver.
Of dit hun grootste klus wordt op het vlak van asbestopkuis? “We hebben al veel ervaring met het opkuisen van brandsites”, vertellen Melissa Van den Bosch en zaakvoerster Katia Smits van Bobrik. “Zo ruimden we de resten op na een grote stalbrand in Kasterlee eind 2021 waarbij meer dan duizend varkens omkwamen. Ook in Merksplas maakten we de bedrijfssite schoon na een grote stalbrand in een kippenbedrijf. In het geval van de loodsbrand in Broechem kan het verbrand materiaal niet meer gescheiden worden van de rest. Alles zal dus als asbesthoudend materiaal worden afgevoerd.”
Melissa Van den Bosch stond de avond van de grote brand in Broechem al mee langs de zijlijn te kijken, omdat het zich in de eigen gemeente afspeelde. Ze was ook betrokken bij het onderzoek de volgende dag en zorgde er met haar contacten mee voor dat het terrein van Fedasil zo snel mogelijk onderzocht, schoongemaakt en vrijgegeven kon worden. “We hebben nog mee de voertuigen van de mensen van Fedasil gereinigd en de filters van de ventilatiesystemen vervangen. Het was belangrijk zo snel mogelijk te reageren daar, omdat de tijdsdruk hoog lag. De bewoners van Fedasil moesten zo snel mogelijk kunnen terugkeren.”
Of de afgebrande loodsen heropgebouwd gaan worden, is een verzekeringstechnische kwestie. “In ons heel concept van de site daar was het de bedoeling een andere loods af te breken, dichter bij de gebouwen van de technische dienst. Het plan was om het dak van de nu afgebrande loods te vernieuwen”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “We gaan nu na of dit herbekeken kan worden. De asbestdaken van de loodsen die naast de afgebrande loodsen staan, worden binnenkort sowieso gesaneerd.”
Wereld-Delen kan mogelijk tijdelijk gebruikmaken van een opslagplaats in Wommelgem, maar dat wordt pas eind volgende week mogelijk bevestigd. “Het is alleszins de bedoeling dat ze op termijn terugkeren naar Ranst”, zegt burgemeester De Ryck (N-VA).