Novosanis wil eind dit jaar zijn eerste product op de markt brengen. De Antwerpse start-up heeft zich toegespitst op de aanmaak van hoogtechnologische medische toestellen. Het gaat concreet om een apparaatje, de colli-pee waarmee het eerste deel van de urineplas mee opgevangen moet worden. Op die manier zouden infectieziektes beter kunnen opgespoord worden.
Novosanis is als bedrijfje gegroeid als spin-off van de Antwerpse universiteit en wil met de financiële steun van oa. het IWT medische apparatuur op de markt brengen die tevens ergnonmisch en gebruiksvriendelijk is. In dit opzicht zijn de lijnen naar het ontwerp- en ingnenieursbureay Voxdale opmerkelijk. Koen Beyers, de ceo van Voxdale is mee actief in het beleid van Novosanis. Voxdale is dan weer een fascinerend bedrijf dat aan conceptcreatie, innovatie en ontwikkeling doet van nieuwe producten en systemen. Het beschikt daartoe over een brede waaier aan simulatie-tools. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kan op die manier een structurele analyse gemaakt worden terwijl thermisch gedrag en stromings-optimalisatie een doelgerichte aanpak mogelijk maken voor bedrijven en industrieën in sectoren zoals research en ontwikkeling, de geneeskunde, het milieu en de energieproductie. De samenwerkingsmogelijkheden tussen Novosanis en Voxdale zijn in dit opzicht voor de hand liggend.
“Simulatie is niet langer onbetrouwbaar en duur”, zegt Koen Beyers. “Het is integendeel een onmisbare tool geworden om nieuwe ideeën af te toetsen, ontwerpvarianten te vergelijken, complexe systemen te optimaliseren en de time-to-market te verkorten.”
Neem nu de ontwerpen die Voxdale maakte voor de powerboten van Bernico. De Antwerpse ingenieurs hebben vele weken gewerkt op een prototype dat een hogere snelheid moest garanderen. Door alle aspecten van de aerodynamica mee te verwerken in het prototype en te combineren met vernieuwde architectuur, functioneel design en lichtgewicht materialen is Voxdale er effectief in geslaagd om met de F2 de grens van de 100 mph (mijl per uur) te doorbreken en op 103 mph te leggen.
Of de opdrachten die uitgevoerd werden voor de Duitse speelgoedproducent Revell. Voxdale werkte prototypes uit voor modelvliegtuigjes en bestuurbare speelgoedauto’s.
“Waar het ons om gaat is de uitdaging om niet te wachten tot het eigenlijke product zelf gebouwd is maar reeds vooraf in de bouw van prototypes alle onzekerheden weg te nemen”, zegt Koen Beyers. “Bedrijven kunnen ontzettend besparen op hun kosten door de ontwerpen te optimaliseren en de eigenlijke productie daar naderhand op af te stellen.”
Voxdale is als onderneming gegroeid uit het persoonlijk initiatief van Koen Beyers. Hij zette zijn eigen onderneming op in 2005 en bouwde die geleidelijk uit tot een gerespecteerd bedrijf dat vandaag tekent voor een omzet van pakweg 1,3 miljoen euro. Voxdale stelt 12 mensen tewerk.
In de expansie van Voxdale is enkele jaren later effectief ook de samenwerking met start-up Novosanis gegroeid. Het bedrijf is ondertussen zowat één jaar oud en werkt onder ceo Vanessa Vankerckhoven op twee nieuwe medische toestellen. Gehoopt wordt dat het toestel om urine op te vangen tegen het einde van dit jaar op de markt kan gebracht worden. Het moet een betere opsporing van infectieziektes zoals het papillomavirus mogelijk maken.
Novosanis werkt ook op een product waarmee vaccins net onder de opperhuid zouden kunnen toegediend worden in plaats van in de spieren. Dat zou de efficiëncy van de vaccins kunnen verhogen.
De start-up werkt voor de b2b-markt, de farma, de vaccinbedrijven, ziekenhuizen en laboratoria.