De fusie moest leiden tot een wereldwijde leider in de olietankerindustrie, luidde het vorig jaar bij de aankondiging van de plannen. Maar al snel bleek dat de familie Saverys, die Euronav oprichtte, zich tegen de fusie verzette. De familie trok haar belang in Euronav vervolgens op tot 25% om de fusie te blokkeren.
LEES OOK. Fusie van olietankerrederij Euronav gaat niet door: Antwerpse familie Saverys haalt slag thuis
In een persbericht zegt Frontline er nu zelf de stekker uit te trekken. Frontline zal geen ruilbod doen op de aandelen van Euronav en ook geen beursnotering in Brussel meer vragen.
Goed voorbereid op toekomst
“We betreuren dat we de fusie zoals gepland in juli 2022 niet hebben kunnen afronden”, zegt Frontline-CEO Lars H. Barstad. Een reden voor het laten varen van de plannen geeft het bedrijf niet in de mededeling.
In een reactie neemt Euronav akte van de beslissing en zegt zich “alle rechten en handelingen” voor te behouden. Hoe dan ook zegt de tankerrederij goed gepositioneerd te zijn voor de toekomst en dit “ongeacht de combinatie”. Het bedrijf wijst op de sterke en duurzame fundamenten van de tankermarkt, de sterke balans van Euronav en het eigen operationeel systeem.
Klap op de beurs
Het nieuws van de afgesprongen fusie had meteen een impact op het beursaandeel bij de opening van de beurs. Het aandeel verloor meer dan 20%, tot ongeveer 12,10 euro. Beleggers reageerden ontstemd op het afspringen van de geplande fusie met het Noorse Frontline.
Het voorbije jaar was Euronav nog één van de steraandelen op de Brusselse beurs. De waarde van het aandeel verdubbelde ruimschoots in 2022.