“Barolo. Door die Italiaanse wijn heb ik écht leren genieten van wijnen”, steekt Pieter-Jan Bekkers van wal. “Ik ben verliefd op Italië, op Italiaans eten en drinken. Ik ga er vaak naar op reis en dan vooral naar Piemonte en Toscane. Daar heb ik intussen heel wat wijnproeverijen bezocht.”
Een jaar geleden ontstond het idee om met die passie iets te doen. “Ik legde contact met enkele wijnboeren en begon een webshop waarop ik hun wijnen verkocht. Maar het idee voor een fysieke winkel, daar speelde ik eigenlijk al een hele tijd mee.”
Om dat laatste plan te kunnen realiseren, sloeg Pieter-Jan de handen in elkaar met voormalig collega Jindrich Deneef en nog twee andere vennoten. En ziedaar. Dit weekend openen de deuren van Baroloco Di Pepe (een samentrekking van Barolo en loco “want je moet af en toe eens gek doen in het leven”). En dat in de Boomgaardstraat, op de grens tussen Antwerpen en Berchem.
“De wijnen die we hier verkopen, zal je nergens anders in Antwerpen vinden. In totaal verkopen we er meer dan vijftig verschillende. Allemaal afkomstig van de Italiaanse families met wie we een nauw contact onderhouden.”
Daarnaast vinden klanten in Baroloco Di Pepe ook Italiaanse specialiteiten. “Denk aan pasta’s en olijfolie. Dat aanbod vullen we verder aan met enkele Antwerpse producten zoals koffie van Andy Roasters, bier van de Deurnese Brouwerij Gistgeest en de sterkedranken van MM Antverpia van Toby Alderweireld.”
Proeverijen en reizen naar Italië
Maar Bekkers en Deneef willen van Baroloco Di Pepe meer maken dan alleen een verkooppunt. “Zo zullen we hier geregeld degustaties organiseren. En dan hebben we nog een heleboel plannen: denk aan het organiseren van reizen naar Italië langs verschillende wijnboeren, een foodtruck waarmee we tastings op locatie willen houden in combinatie met pizza, thema-avonden,…”
De ideeën zijn legio. Maar eerst moet het pand in de Boomgaardstraat verder klaargestoomd worden voor de opening dit weekend. “We zijn er bijna”, lachen de twee. “Eigenlijk zijn wij gewoon liefhebbers die hun passie voor Italiaanse wijnen willen doorgeven. En al doende, zullen we zelf nog veel bijleren. We zien onszelf niet als grote wijnkenners. Als mensen bij ons komen degusteren, moeten ze geen formele, informatieve avond verwachten. We willen dat het hier gezellig en plezant wordt en intussen willen we de verhalen van onze wijnboeren overleveren.”