De kleren van de leider

Nieuwe inzichten in leiderschap

Met de verrassende boektitel ‘De kleren van de leider’ geven Koen Marichal en Jesse Segers 19 inzichten in leiderschap. Beide auteurs zijn verbonden aan Antwerp Management School. Koen Marichal doceert en onderzoekt er leiderschap en heeft meer dan 20 jaar HRM-ervaring in verschillende organisaties. Jesse Segers is er vice-decaan onderwijs en professor leiderschap en organisatiegedrag. Tevens is hij visiting professor aan verschillende buitenlandse onderwijsinstellingen. Samen leiden ze The Future Leadership Initiative van Antwerp Management School, dat leiderschap van mensen en organisaties onderzoekt en ontwikkelt.

Leiderschap is als sociaal fenomeen geen vaststaand gegeven, het is nooit definitief verworven. Leiderschap is wat mensen tot groep maakt en voor richting, betekenis en steun zorgt.
“Voor ons is leiderschap zowel context- als persoonsgebonden en evolueert de invulling ervan mee met de veranderende context en personen”, zeggen de auteurs.
In het boek hebben zij het over de ware betekenis van leiderschap, maar ook over de perceptie, de rollen en verantwoordelijkheden, de overtuigingen en motivaties van de leider. De auteurs brengen getuigenissen van leiders die betekenisvol zijn voor hun organisatie. Ze combineren die met de actuele stand van zaken in wetenschappelijk leiderschapsonderzoek en komen tot 19 inzichten.

Met dit boek, zopas uitgegeven door Pelckmans Pro in Borgerhout, nemen de auteurs geen normatief standpunt in over hoe leiderschap dient te gebeuren.
Koen Marichal en Jesse Segers: “Het is niet aan ons om te zeggen dat leidinggevenden in een fabriek authentiek dienen te worden, dat organisaties moeten kiezen voor gedeeld leiderschap, dat medewerkers leiderschap moeten opnemen en teams zelforganiserend dienen te worden. Het is ook niet aan ons om commentaar te geven op het leiderschap van deze of gene politicus of ceo. We brengen 19 inzichten die vanuit de praktijk en de wetenschap betekenisvol zijn voor organisaties en we willen de ruimte creëren om aan leiderschap te werken: persoonlijk, als groep en als samenleving. Niet vanuit de waan van de dag en de strijd om gelijk, maar vanuit gedeelde zorg voor mensen en hun toekomst. Welke kleren dragen onze leiders en welke kleren draag jij als leider? Welk verhaal dienen ze en welk verhaal wil jij dienen? Hoe worden we geleid en hoe wil je geleid worden en leiden?”