De voornaamste doelstelling van het RUP is duidelijkheid te brengen omtrent het type activiteiten die er wel én niet kunnen plaatsvinden. Ook het bestemmingsverkeer van en naar het bedrijventerrein wordt uit de Tuinwijk gehaald en de ruimtelijke relatie met de dorpskern wordt heringericht.
Om het terrein beter te ontsluiten wordt een interne ontsluitingsweg voorzien, tussen de Doelhaagstraat en de rotonde van de Hollebeekstraat. Rond deze weg wordt het terrein heringericht op maat van de toekomstige – minder hinderlijke – bedrijven. Door de ontsluiting via een interne weg wordt vrachtverkeer uit het centrum gehouden.
Bij de herinrichting van het bedrijventerrein zal maximaal worden ingezet op duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Dit betekent onder meer ontharding, efficiënt ruimtegebruik, buffering aan de randen van het bedrijventerrein, beeldkwaliteit en het weren van activiteiten die meer verplaatsingen met zich meebrengen.
Duurzame ontwikkeling
Het zuidelijke, lager gelegen deel van het gebied dat in het gewestplan is bestemd als KMO-zone, wordt herbestemd tot woonprojectzone. Door de herbestemming kan de buffering tussen het bedrijventerrein en het woongebied beter worden georganiseerd. Ook hier worden voorschriften opgenomen voor een duurzame ontwikkeling.
De gemeenteraad stelde in december 2023 het ontwerp RUP voorlopig vast. Er volgde een openbaar onderzoek in het voorjaar van 2024, waarna een tiental bezwaarschriften binnenkwam. De GECORO behandelde die bezwaren en bracht een advies uit over de door te voeren wijzigingen. IGEAN voerde vervolgens deze aanpassingen door en bezorgde het gemeentebestuur het definitief ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Stuyvenberg’ die het definitief vaststelde. Na publicatie in het Staatsblad en op de gemeentelijke website, kan het RUP in werking treden.