cadixmedcenter

Nieuw medisch centrum in Antwerpen belooft forse winst voor wie mee investeert: een interessante belegging?

ANTWERPEN - In augustus opent in Antwerpen het Mediport Medical Center Cadix. Dat is het eerste grote medische centrum in Vlaanderen waar verschillende specialisten zullen samenzitten om alleen aan preventieve geneeskunde te doen. Een cardioloog doet er bijvoorbeeld een check-up van je hart, en als er echt iets mis is, word je doorverwezen naar een ziekenhuis. Voor de inrichting doet het centrum een beroep op beleggers. Wie minstens 500 euro investeert, krijgt een brutorendement van 9,75% per jaar, en dat vier jaar lang. Bij financiële experts zijn de meningen verdeeld over dit project.

Het Mediport Medical Center Cadix is een privé-initiatief en het geesteskind van de Israëlische ondernemer Zvi Donat, die al vijf jaar in Antwerpen woont. “In dit nieuwe medische centrum zal aan preventieve geneeskunde worden gedaan”, zegt Zvi Donat.

“Je kan er bijvoorbeeld je hart laten nakijken, je longen of je prostaat. En vrouwen kunnen er voor een preventie screening op borstkanker terecht. We hebben nu al een contract afgesloten met dokters van verschillende ziekenhuizen, bijvoorbeeld van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en het Erasmus Ziekenhuis. Het gaat onder meer om vijf urologen, zeker twee gynaecologen en tweeëndertig radiologen. Zij garanderen dat er elke dag een specialist in ons centrum aanwezig is. Verder hebben we zelf ook twintig verpleegsters aangeworven.”

Het nieuwe medische centrum komt in dezelfde buurt als het nieuwe Cadix-ziekenhuis van het ZNA, dat in september opengaat. “Maar het is eerder toeval dat we in dezelfde wijk open gaan. Ons medisch centrum en het nieuwe ziekenhuis van ZNA zijn niet rechtstreeks met elkaar verbonden”, zegt Zvi Donat.

“In tegenstelling tot een ziekenhuis, doen wij geen medische ingrepen. Wij doen alleen aan preventieve geneeskunde. We willen vooral dat mensen een lagere drempel moeten overstappen om zich te laten controleren. De stap naar een ziekenhuis is voor veel mensen groot. Het is niet altijd een aangename omgeving, en de wachttijden lopen soms hoog op. Wij gaan in ons centrum in een heel ontspannen omgeving medische diensten aanbieden, met een koffiehoek, aangename muziek en zonder lange wachttijden.”

Crowdlending 

De ondernemers achter het centrum hebben in totaal al 5,6 miljoen euro in dit project geïnvesteerd, zowel via eigen middelen als via leningen bij de bank. Met dat geld zijn onder meer het gebouw en de ondergrondse parkeerplaatsen aangekocht. Maar voor de aankoop van een deel van de medische apparatuur, de meubels en andere uitrusting doet het bedrijf een beroep op de belegger.

Via een systeem van ‘crowdlending’ wil het centrum twee miljoen euro ophalen bij het grote publiek. Je moet niet heel rijk zijn om mee te doen: een minimumbedrag van 500 euro is al voldoende. In ruil belooft het centrum een jaarlijkse opbrengst van 9,75% bruto, en dat vier jaar lang. Netto is dat 6,82% per jaar, omdat er nog roerende voorheffing af gaat. Na die vier jaar krijg je het bedrag dat je hebt belegd, ook terug.

Kritiek op deze belegging 

Op dit moment heeft het medisch centrum via crowdlending al 632.000 euro opgehaald. Is het interessant om erop in te tekenen? “Neen”, zegt economische expert Pascal Paepen (Thomas More Hogeschool). “Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook meestal. Het is verdacht dat het medisch centrum het gebouw zelf financiert, en voor de financiering van het project zelf naar de belegger stapt. Want investeren in een gebouw levert doorgaans een veel lager risico op dan investeren in de uitrusting en de werking van een project. Het risico is hier heel groot. Als het project mislukt, ben je het belegde geld kwijt.”

Maar Francis Muyshondt, een financieel specialist die de geldophaling begeleidt, verdedigt het project. “Dit medisch centrum moet zich nog bewijzen, en geeft daarom een hogere rente”, zegt hij. “Als dit bedrijf al drie andere centra zou hebben die succesvol zijn, dan zou de rente wellicht iets lager liggen. Maar dan nog ligt de rente voor dit soort van crowdlendingprojecten tegenwoordig altijd tussen 8 en 10% bruto. Dat komt omdat de marktrente nu eenmaal gestegen is.”

“Verder hebben bedrijven dit soort projecten ook nodig om een goed evenwicht te hebben tussen hun eigen en hun vreemd vermogen”, zegt Francis Muyshondt. “Mediport heeft al veel geld geleend bij de bank. Dat is vreemd vermogen. Als het geld van beleggers krijgt via crowdlending, wordt dat wettelijk als eigen vermogen beschouwd. Dat geeft een beter evenwicht in de balans. En tot slot maakt Mediport met deze geldophaling reclame bij het publiek. Dat is belangrijk, want het moet patiënten aantrekken.”

ZNA: “Wij bieden die preventieve zorg ook aan” 

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) benadrukt dat het niets met het nieuwe medische centrum te maken heeft. “Onze naam ZNA Cadix lijkt op Mediport Medical Center Cadix, maar daar stopt de vergelijking. Wij hebben met dat medisch centrum verder niets te maken”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van ZNA. “Daarnaast willen we benadrukken dat patiënten ook in ons ziekenhuis voor de meest moderne beeldvorming, onderzoeken en preventieve zorg terechtkunnen. Meestal kan dat in ons ziekenhuis bij geconventioneerde artsen.”

Bij het Mediport Medical Center Cadix zijn de artsen niet geconventioneerd. Dat betekent dat ze duurder zijn. Patiënten krijgen in het medisch centrum dus een kleiner percentage van hun geld terugbetaald van de ziekteverzekering.