Interreg Vlaanderen-Nederland heeft een project goedgekeurd om voedselverspilling bij de verwerking van landbouwproducten tegen te gaan. Het gaat met name om het hergebruiken van de reststromen van o.m. prei en bieten.
‘Triple F’ financiert een programma om die reststromen van prei en bieten een herbestemming te geven. Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal ruim 2.5 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 1.2 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Voedselverspilling moet vanzelfsprekend zoveel mogelijk worden tegengegaan. In de voedingsindustrie is er een groeiend bewustzijn om plantaardige reststromen zoveel mogelijk te hergebruiken. Toch zijn er nog heel wat hinderpalen, zoals de grote te verwerken volumes en de strenge hygiëne-eisen. Vaak gaan voedselresten toch verloren omdat er geen geschikte herbestemming voor gevonden wordt.
‘Triple F’ richt zich op verschillende reststromen uit de consumptie, zoals wortel, bieten en aardappelen in Nederland en prei, tomaten en witlof in België. Er wordt een zogenaamde ‘kansenkaart’ van de grensregio uitgewerkt met daarop alle bedrijven in de agro-sector en de mogelijkheden die ze bieden om die reststromen te hergebruiken. Ook wordt nagegaan welke technologieën ze in stelling kunnen brengen, zoals bijvoorbeeld drogen, vriezen, verhitten.
Agro-, food-, voedselverwerkende of technische bedrijven zullen projectvoorstellen kunnen indienen om in aanmerking te komen voor ondersteuning bij uitwerking van hun innovatieve voorstel. Brainport Development, Stichting Food Tech Brainport, Flanders’ FOOD en Innovatiesteunpunt Boerenbond beoordelen de ingediende waardeketenprojecten.
Er komen verder vier pilotprojecten, waaronder een voor prei en een voor wortel. Voor de wortelpilot staat diepvriesbedrijf Van Rijsingen in. 80% van de wortel eindigt nu al als plantaardige reststroom. Daarom heeft Van Rijsingen eerder een sapfabriek in werking gesteld om wortelreststromen te scheiden in wortelsap en perskoek/vezels. Ook andere overschotproducten van de wortel kunnen een herbestemming krijgen, zoals retinol en beta-caroteen. Dit laatste kan gebruikt worden voor de vervaardiging van plantaardige kleurstoffen. Deze aspecten worden verder onderzocht binnen het pilootproject.