Nick Bril in zijn sterrenzaak The Jane Nick Bril in zijn sterrenzaak The Jane. Foto: Jan Van der Perre

Nick Bril verhuist The Jane uit iconische kapel wegens te duur: “Hebben er met u en dankzij u geschiedenis geschreven”

Ooit werd het nog verkozen tot “mooiste restaurant ter wereld”, maar nu verlaat The Jane de iconische kapel in ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Chef-kok Nick Bril heeft het contract opgezegd omdat de huurprijs te hoog zou zijn. “De toekomst vraagt om een ander concept: even groots, minder groot.”

Wie ervan droomde om ooit een bezoek te brengen aan The Jane in de iconische voormalige kapel, zet daar maar beter vaart achter. Nick Bril en zijn ploeg zijn bezig aan hun laatste maanden in het pand in Antwerpen. Op de site van de eigenaar staat namelijk te lezen: “Vrij lente/zomer ‘25”. De eigenaar van het pand plaatste donderdagavond een advertentie op LinkedIn: de voormalige kapel staat te huur.

Lees ook: Antwerps restaurant Vis van A van sterrenchef Bart De Pooter sluit de deuren: “Er kwamen te weinig mensen om alle kosten te dragen”

“Ik neem met gemengde gevoelens afscheid van onze grandioze locatie in het Groen Kwartier. We hebben er met u en dankzij u geschiedenis geschreven. Na tien jaar schrijven we binnenkort een nieuw hoofdstuk in het verhaal van The Jane.” Met die woorden kondigt Nick Bril het vertrek van zijn sterrenrestaurant uit het Groen Kwartier aan. The Jane werd in 2016 nog uitgeroepen tot het mooiste restaurant ter wereld.

Foto: Ingrid Paredes

De hoge huurprijs leidt ertoe dat de kok en zijn crew genoodzaakt zijn te verhuizen, volgens Het Laatste Nieuws. In de beginjaren, toen nog samen met Sergio Herman, legde Bril 16.562 euro per maand op tafel. Vanaf januari 2017 steeg de huurprijs al naar 20.703 euro. Tegenwoordig betaalt de chef-kok liefst 23.173 euro per maand voor het gebouw.

Bril zelf beweert te verhuizen omdat hij “verder reikende culinaire ambities heeft dan wat we op onze huidige stek kunnen bolwerken.” Hij zegt dat “de toekomst vraagt om een ander concept: dezelfde torenhoge standaarden en hospitality in een intiemer decor – even groots, minder groot.” De nieuwe locatie verklapt Bril nog niet, maar hij verzekert wel dat het restaurant in Antwerpen zal blijven.

Aanrijding

Bril kwam de afgelopen maanden vooral in het nieuws nadat hij in januari zijn hulpkok Joe Claridge aanreed op de parking van zijn restaurant. De dertiger raakte levensgevaarlijk gewond, lag lange tijd in coma en verloor uiteindelijk beide benen. Bril blies positief en bleek 1,67 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

De raadkamer in Antwerpen kon zich donderdag nog niet buigen over de vordering van het parket om sterrenchef Bril naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor dat ongeval. De advocaat van Bril heeft bijkomend onderzoek gevraagd. “Om het dossier te vervolledigen”, zei meester Omar Souidi. De zaak zal dus onbepaald worden uitgesteld.