Vorig jaar kon The Jane de 66ste plaats wegkapen. Het Antwerpse tweesterrenrestaurant stond ook al eens op plaats 54, maar bij de beste vijftig in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants zat het nog nooit. Meteen binnenkomen op plaats 23, en daarmee vaste waarde in de lijst Hof Van Cleve in Kruisem achter zich laten, is helemaal een verrassing.
In de wolken
“Ik zat zelf aan plaats 42 of 43 te denken”, reageert Nick Bril vanuit Londen, waar de uitreiking plaatsvond in een oude vismarkt. “Maar ze bleven maar restaurants bekendmaken zonder dat wij vernoemd werden. Elke keer dacht ik: nu gaan ze ons vernoemen. Of nu dan. Maar ze bleven naar beneden gaan. Positie na positie.”
Nick Bril is nog steeds in de wolken. “We wisten dat we bij de eerste vijftig zaten. De laatste vijftig hadden ze vorige week al bekendgemaakt. Maar dat maakt de spanning niet minder draaglijk. Wij zaten daar tussen de absolute wereldtop van chefs, tussen mensen naar wie ik altijd had opgekeken. Ik voelde me enorm nederig tussen al die mensen. En dan zo’n score.” De reden van die mooie positie legt Nick Bril bij de vorige prijsuitreiking van The World’s 50 Best Restaurants. Die vond in oktober plaats in Antwerpen. “Veel experts zijn toen in The Jane komen eten. Zo hebben ze onze keuken en locatie leren kennen. Dat heeft sowieso geresulteerd in een goeie positie dit jaar.”
Het complete verhaal
Nick Bril vermeldt bewust de locatie van The Jane als een van de redenen waarom het restaurant zo uitzonderlijk gescoord heeft. “In deze lijst gaat het om het complete verhaal. Je moet niet alleen een lekker bord kunnen presenteren, ook de locatie moet de moeite waard zijn. Daar zitten we natuurlijk goed. Een oud pand in een bruisende stad is voor veel reizende foodies de ideale bestemming.”
“Als klein land heeft België culinair veel te bieden.”
Nick Bril
De hoog aangeschreven rangschikking van ‘The World’s 50 Best Restaurants’ bestaat sinds 2002. De posities worden toegekend door 1.080 onafhankelijke chef-koks, culinaire journalisten en restauranthouders. Maar voor extra druk zal een 23ste plaats niet meteen zorgen, verzekert Nick Bril. “Wij krijgen al jaren te maken met awards en rankings. Ik denk niet dat er bij ons voortaan meer stress zal zijn”, zegt de Zeeuwse chef-kok. “We moeten deze positie als culinaire bestemming wel vasthouden. Als klein land heeft België culinair veel te bieden. Tegelijk staan we maar met twee restaurants in deze lijst: Hof Van Cleve en wij. Het is hier nog niet zoals in Spanje of Italië.”
Om in de toekomst nog sterker te staan als bestemming voor culinaire foodies, kijkt Bril ook buiten de landsgrenzen. “We moeten nadenken over hoe we ons als Benelux nog sterker op de culinaire wereldkaart kunnen zetten. Daar ligt nog ruimte, als je ziet dat geen enkele Nederlandse zaak bij de eerste vijftig restaurants zit. Het niveau in onze contreien ligt zeker hoog, maar collectief nog beter doen moet onze volgende missie zijn.”