Ze hadden al verscheidene awards gekregen. In de Koreaanse hoofdstad Seoul kregen ze zilver als de tweede beste starter wereldwijd. Onlangs heeft ook de Britse Financial Times hen ontdekt. De Antwerpse startup neoScores zet papieren muziekpartituren om in digitale versies. Met het Duitse Schott Musik haalden ze meteen de Europese marktleider in huis. Schott Musik beheert liefst 80.000 partituren.
De meeste muzikanten lezen hun muziek nog altijd op papieren partituren. Net zoals 200 jaar geleden. Kan toch niet, stelden Bob Hamblok, Jonas Coomans en Bart Van Der Roost. Ze brainstormden daarover in 2009 op café en kwamen tot de slotsom dat ze daarmee een enorm grote marktniche ontdekt hadden.
Wat neoScores zo uniek maakt is die vaststelling dat de stichters met z’n drieën de perfecte combinatie kunnen leggen tussen muziek, computertechnologie en business. Bob Hamblok heeft een bachelor piano en een bachelor computerwetenschappen. Jonas Cooremans is fagottist bij de Brusselse Philharmonie en Bart Van Der Roost is trombotist van opleiding maar heeft ook een MBA. De wereld van de papieren publicaties ombouwen naar digitale partituren is een uitdaging die ze met z’n drieën enthousiast aanpakten.
Vandaag hebben ze de ambitie om tegen het einde van het jaar liefst 50.000 beschermde muziekpartituren aan te bieden en nog eens 300.000 uit het publieke domein. Dat zou hen meteen op de eerste plaats zetten.Ze werken daartoe aan manieren om de omzetting van een papieren partituur naar een digitale versie te automatiseren.
Het succes van de startup is ondertussen onmiskenbaar. NeoScores heeft nu al 5000 actieve gebruikers. Die betalen vandaag enkel wanneer ze iets willen kopen. In het lopende jaar willen ze alvast groei creëren. Snelheid is daarbij belangrijk want uiteraard zullen er ook concurrenten opstaan die die lucratieve markt mee willen gaan bezetten. Voorlopig viseren ze vooral de Europese markten Ook al omdat de grote eigenaars van muziekrechten nagenoeg allemaal Europese bedrijven zijn.