Tijdens de pandemie vreesden waarnemers dat de door de crisis veroorzaakte verliezen het eigen vermogen van de ondernemingen zou uithollen. Bovendien zou het aanvullen van de kasposities de schuldenlast van de ondernemingen aanzienlijk doen stijgen. In tegenstelling tot de bezorgdheden blijkt nu dat de algemene financiële gezondheid van overlevende bedrijven in 2020 niet significant verslechterd is.
Dat is enerzijds te danken aan beleidsmaatregelen, die met name inhielden dat er makkelijker gebruik kon worden gemaakt van tijdelijke werkloosheid, dat er forfaitaire premies werden betaald en dat er een reeks fiscale vrijstellingen en aftrekposten werden toegekend. Anderzijds hebben bedrijven ook zelf corrigerende maatregelen getroffen.
Moratorium op faillissementen
“Bedrijven hebben in het bijzonder getoond dat zij aanzienlijk in staat zijn om hun kosten te drukken wanneer hun inkomsten dalen”, aldus de NBB-studie. “De resterende druk op de liquiditeitspositie werd vervolgens verlicht met particuliere spaargelden, bankkrediet en – in beperkte mate – kapitaalinjecties.”
Tot slot is het afwenden van een grote faillissementsgolf ook te danken aan het moratorium op faillissementen en op fiscale en sociale schulden dat werd toegepast. De studie benadrukt ook het belang van de bankensector bij de ondersteuning van de economie tijdens de pandemie. Uit de analyse blijkt dat de banken niet alleen extra krediet aan bedrijven hebben verstrekt, maar ook tegemoetkomingen hebben gedaan voor bestaande schuldovereenkomsten.