rookverbod

Naar een algemeen rookverbod op ’t werk?

roken-op-straat-1024-anp_0Een doorsnee roker besteedt naar schatting jaarlijks zes werkdagen aan rookpauzes, heeft Jobat.be berekend. Hoe langer hoe meer bedrijven beginnen dan ook na te denken over een algemeen rookverbod. Dus ook geen rookpauzes meer aan de buitendeur. Bij  vloerproducent Unilin uit Wielsbeke geldt er sinds vorig jaar een rookverbod over het hele bedrijfsterrein. 

“Bij ons op het bedrijf hanteerden we jarenlang een soort gedoogbeleid waarbij we één rookpauze per shift toelieten. Maar dat leidde tot discriminatie tussen rokers en niet-rokers” zegt productiemanager Davy Ooghe van Unilin. De koe werd bij de horens genomen: Davy Ooghe stapte naar de directie en de vakbond van het bedrijf en slaagde erin een algemene rookstop te doen afkondigen. Maar het bedrijf wil niet alleen slaan maar ook zalven. Dus werden er rookstopcursussen aangeboden aan de rokende werknemers.

De situatie bij Unilin is herkenbaar bij veel andere werkgevers waar regelmatig collega’s aan de poort of ingang van het bedrijf aan een sigaretje staan te lurken.

‘Made in Antwerpen’ hield een kleine enquête bij andere werkgevers in het Antwerpse om te kijken hoe de situatie bij hen is. We kregen enkele antwoorden:

Bij het bedrijf VdH, Marketing en Logistics is de regel eenvoudig, zegt Frederic Stoop: er zijn 3 pauzes per dag voor iedereen. Een roker moet van die pauzes gebruik maken. Samen uit, samen thuis! 

Bij Annexe, een adviesbureau voor kantoorefficiëntie, mag er gerookt worden voor de werkuren, tijdens de middagpauze en na de werkuren. Geen rookpauzes dus tijdens de werkuren.

Bij ATF, een bedrijf in wegen- en rioleringswerken, mag er alleen tijdens de pauzes worden gerookt, en zeker niet bij de ingang. ‘Binnenwandelen door een asbak geeft geen goede indruk’ zegt Mieke Frijters van ATF.

Bij QinetiQ, een bedrijf in ruimtevaarttechnologie, mag er buiten op het terras worden gerookt. Maar het aantal rokers is erg miniem, 4 op 91. De echte ontmoetingsplaats is de koffiemachine.

Bij het vertaalbureau Oneliner uit St. Niklaas tenslotte is de regel nog simpeler en veel radicaler: daar wordt niet met rokers gewerkt, omdat roken een selectiecriterium is. Rokers worden niet in dienst genomen.

Tot zover wat reacties over de rook- of liever anti-rookcultuur op bedrijven. De discussie of we wellicht naar een algemeen rookverbod evolueren is bij deze geopend!