Tuincenter Beeckman Foto: Patrick De Roo

Na 95 jaar zwaait Tuincenter Beeckman af: “We willen in schoonheid eindigen”

DEURNE - Tuincenter Beeckman is al 95 jaar niet weg te denken op de Herentalsebaan in Deurne. Maar in juni zal dan toch het ondenkbare gebeuren. Ernst Greeve en Christ Beeckman gaan op pensioen. Het wordt een emotioneel afscheid van de winkel en de klanten, dat is nu al zeker. De zaak is opgericht door de grootouders van Christ, in 1928.

Het verhaal van Tuincenter Beeckman begint in 1928, wanneer René Beeckman en Hermine Muylaert in Deurne terechtkomen. Op de Herentalsebaan starten ze in een klein winkeltje met de verkoop van granen en zaden. Dertig jaar later namen Paul Beeckman en Godelieve Heirbout de zaak over, die op hun beurt, dertig jaar later de zaak overlieten aan hun dochter Christ Beeckman en Ernst Greeve.

Anno 2023 vind je er alles voor tuin en dier. Tuincenter Beeckman is de afgelopen 95 jaar gegroeid van een klein winkeltje op de Herentalsebaan tot bloeiende familiezaak die zich over vijf rijhuizen uitstrekt. Sinds een paar jaar zijn het er eigenlijk nog vier, nu in één van de panden gordijnenspecialist Badeco gehuisvest is.

Een vaste waarde, zo heet dat dan. En dat is te danken aan de inzet van Ernst en Christ, die in 1989 de zaak overnamen.

 

De eerste grasmaaiers

Voor Christ begon het al iets vroeger, want zij is opgegroeid in het tuincenter van haar ouders en stond dus ook al snel mee in de winkel. Ernst, haar man, is er wat later bijgekomen. “Ik was zeventien, zij zestien, toen we elkaar leerden kennen”, blikt Ernst terug. “En als ik tijd wilde doorbrengen met mijn lief, moest ik meehelpen in de winkel. (lacht). Ik ging kine studeren, maar op den duur zat ik meer in de winkel dan achter mijn boeken. En zo ben ik er ingerold.”

Het aanbod van de winkel breidde uit, van granen en zaden naar vogelkooien, meststoffen, bloemen en planten,… “Ik herinner me dat mijn vader voor het eerst grasmaaiers ging inkopen: twee duwers en één met een motor”, zegt Christ. “Papa was nog niet terug van de leverancier of mama had er al één verkocht. Zij was een echte verkoopster. Dat moet in 1963 zijn geweest, toen de winkel is uitgebreid met het huis ernaast.”

Klanten kwamen van overal naar de Herentalsebaan voor de familie Beeckman. Voor de vogelvangst bijvoorbeeld, iets wat vandaag bij wet verboden is. “Mensen vingen vroeger vogeltjes met een val, om ze dan in de tuin in een volière te zetten”, weet Ernst. “Dat was toen zo en alle benodigdheden kon je hier in de winkel vinden. En de duivenmelkers van het duivenlokaal hiernaast, waar vroeger café Tsjaplin was, waren ook vaste klant.”

 

Liefde voor bloemen

Onder impuls van de mama van Christ, kwamen er ook meer en meer bloemen bij in de winkel, die ze persoonlijk uitzocht bij enkele kwekers uit de streek. En die liefde voor bloemen heeft ook Christ meegekregen. Het voorjaar is dan ook haar favoriete periode, wanneer ze ‘haar’ bloemen kan uitkiezen, verzorgen, etaleren en verkopen.

Maar aan alle mooie liedjes komt een einde. En zo ook aan het verhaal van Tuincenter Beeckman op de Herentalsebaan. Ernst en Christ gaan op pensioen. In juni sluit de winkel definitief de deuren. Maar niet zonder eerst nog een bloeiend tuinseizoen af te ronden. “Dan kunnen we nog voor één keer ook onze bloemen verkopen”, zegt Ernst. “Dat is wat Christ altijd het liefste heeft gedaan, dus dan kon ik haar niet afnemen. (lacht).

“Het is het hard werken, maar heel erg leuk om te doen”, zegt Christ. “Maar deze periode krijgen we ook al onze klanten nog eens over de vloer, dus kunnen we ook persoonlijk van hen afscheid nemen. We hebben in al die jaren bijzonder veel trouwe klanten gehad. En we gaan hen ook enorm missen.”

 

Winkelstraat

Wanneer we over het einde van de winkel beginnen, krijgt Christ het moeilijk. “Het is een heel moeilijke beslissing geweest”, zegt ze. “Maar op een gegeven moment moet je afscheid nemen. We hebben ons leven lang hard gewerkt en nu we nog goed zijn, willen we ook meer tijd met elkaar en de familie doorbrengen. Half juni sluiten we, maar tot dan doen we er alles aan om onze klanten zo goed mogelijk te helpen. We willen in schoonheid eindigen.”

Een overnemer voor de winkel is er niet, maar Christ en Ernst hopen het pand, al dan niet opgedeeld in kleinere winkelruimtes, wel te kunnen verhuren. “De Herentalsebaan als winkelstraat ligt ons nauw aan het hart”, zegt Ernst. “We willen dat de nieuwe invulling ook de straat ten goede komt.”