Murni had in het verleden ook vestigingen aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, aan de Grote Markt en het Theaterplein in Antwerpen. Die zijn intussen verdwenen. De vestiging in Park Den Brandt opende vijf jaar geleden de deuren en behoort tot de groep Shrimp Tempura waartoe ook De Groene Jager behoort. Tot diezelfde groep behoort ook Maven, Umami, Danieli Il Divino, Ninja, Sud, Strantwerpen, Club Cabane, Café Local, Club Vaag, Sommar, Jardim en Lima.
Zaakvoerder van De Groene Jager Tom Van Groeningen” “Het concept is ongeveer hetzelfde met dit verschil dat we in Wilrijk ook een avondkaart hebben. Hier in Brasschaat zijn we geopend van woensdag tot en met zondag en van 9 uur tot 15 uur. Ontbijtjes en lunches zijn hetzelfde als in Wilrijk. De Groene Jager staat bekend voor feesten. Eigenlijk kom je hier alleen op uitnodiging. Met de opening van deze pop-up hopen we dat mensen spontaan binnenstappen en gecharmeerd raken door het interieur en de tuin. We mikken op een jong en hip publiek.”
Volgens Tom is er in Maria-ter-Heide niet zoveel concurrentie voor Murni. “Die was er in Antwerpen natuurlijk wel. We hebben hier in Brasschaat ook het grote voordeel dat er een ruime parking is. Binnen is er plaats voor 54 mensen, buiten kunnen we er 60 plaatsen. Het is de bedoeling bij mooi weer alles naar buiten te trekken. In principe blijft Murni hier geopend tot aan het einde van de zomer. Maar een verlenging is altijd mogelijk. We zullen zien hoe het loopt. Het menu van Murni is voor 80 procent vegetarisch, maar vis en vlees kan worden toegevoegd. ’s Middags serveren we slaatjes, gebak, burgers, halloumi, avocadotoast, shakshuka en nog veel meer. Het woord “Murni” is Indonesisch en betekent “puur” en dat is nu net waar we voor staan. Onze keuken is een mengeling van Azië, het Middellands Zeegebied en het Midden-Oosten. Je merkt er eveneens invloeden van Ottolenghi in.”
Pand met geschiedenis
De geschiedenis van De Groene Jager gaat terug tot het einde van de 18de eeuw. De hoeve werd in dezelfde periode gebouwd als kasteel Het Bellenhof. Ze was eigendom van Fréderick de Beelen die begon met de ontginning van Maria-ter-Heide. In de periode 1820-1834 werd het gebouw geteisterd door een brand en in 1854 begon de wederopbouw. Na de dood van de Beelen kwam het domein in handen van de families van Havre en della Faille. De hoeve zelf kwam in het bezit van August de Baillet-Moretus. In het begin van de 20ste eeuw werd Charles Loos de eigenaar tot het pand in 1980 werd overgenomen door Jan Van Dun die er een feestzaal van maakte en dat is het vandaag nog altijd.
“Onlangs vierden we nog onze 40ste verjaardag. Ikzelf heb de zaak hier overgenomen in 2017. De Groene Jager heeft een zeer trouw publiek. Verschillende generaties binnen dezelfde familie gaven hier hun feesten. We doen recepties, koffietafels, huwelijksfeesten, verjaardagsfeesten, babyshowers, bedrijfsfeesten, communies en zo meer. Met Murni hopen we alvast complementair te zijn voor De Groene Jager.”