Multiplicom overweegt zelfs beursgang

neinHet biotechbedrijf Multiplicom geeft diagnostische labo’s een vervroegde toegang tot zijn nieuwe prenatale test Clarigo. Multiplicom is een producent van moleculaire diagnose kits die veelal gebruikt worden door labo’s. Het bedrijf uit Niel is een spin-off van de Antwerpse universiteit en het VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Bij de snelle opgang van het bedrijf onderzoekt het management vandaag ook de mogelijkheid van een eventuele beursgang.

De diagnostische kits van Multiplicom geven de labo’s een makkelijke toegang tot het DNA van patiënten waardoor de medische wereld informatie kan verwerven met betrekking tot eventuele ziektepatronen. Het Antwerpse bedrijf is onder het impuls van de Antwerpse universiteit en het VIB op relatief snelle wijze uitgegroeid tot een gerespecteerde expert in biotechnologische analysetechnieken. Multiplicom werd pas in 2011 in de steigers gezet maar volgens gedelegeerd bestuurder Dirk Pollet realiseerde het bedrijf verleden jaar reeds een omzet van 6,2 miljoen euro. “Onze verliescijfers zijn bovendien vrij beperkt. Wij hebben immers onze kits vrij snel in de markt kunnen zetten en omzet kunnen genereren waardoor we ook minder cash verbrand hebben.”

Met de nieuwe niet-invasieve prenatale test Clarigo is het erom te doen afwijkingen in het chromosomenaantal in de ongeboren foetus van zwangere vrouwen te kunnen identificeren door een analyse van het bloed van de moeder. “Die testen zijn vandaag nog vrij duur. Zowat 500 euro. Door ze toegankelijk te maken voor alle klinische labo’s en niet langer enkel voor de grote instellingen hopen wij de kostprijs naar beneden te krijgen.”

Bij Multiplicom werken vandaag zo’n 50 mensen. In het licht van de verwachte verdere groei mogen marketing and sales specialisten en kandidaat-onderzoekers zich nog steeds aanmelden bij het bedrijf.

Multiplicom wordt als onderneming aangestuurd door de GIMV, het VIB, de groep P&V en een groep rond investeerder Rudi Mariën.

Het management bestudeert vandaag de vraag hoe het bedrijf zich in de toekomst verder moet positioneren. “Ook de mogelijkheid van een beursgang wordt effectief onderzocht,” zegt Dirk Pollet.