Een MRI-toestel is een scanner waarbij de patiënt in een lange tunnel wordt geschoven. Het is een grote magneet die beelden maakt zonder Röntgenstralen of radioactieve middelen. Een MRI-onderzoek wordt vooral aangewend voor het onderzoeken van gewrichten, spierletsels, de wervelkolom, hersenen, bloedvaten en buikorganen.
De nieuwe ‘3 Tesla MRI-scanner’ is het grootste medische toestel dat ZNA Cadix in zijn bezit heeft. Het zwaarste onderdeel van de scanner – de magneet – weegt zes ton. Dat is te veel voor de goederenlift van het ziekenhuis. De sterkste lift in het ziekenhuis kan drie ton aan. Daarom gebeurde de levering deze ochtend met een kraan via de gevel. Daarvoor werden tijdelijk enkele glaspanelen weggehaald. Al bij het ontwerp van het ziekenhuis werd hier rekening mee gehouden.
Lees ook: Nieuw ziekenhuis ZNA Cadix wordt derde hoogste gebouw in Antwerpen
Extra bijzonder was het feit dat de kraanmachinist slechts enkele centimeters marge had om het toestel door de opening te laveren. Een huzarenstukje dus. “De levering van de nieuwe MRI-scanner op de tweede verdieping van ZNA Cadix is een precisiewerkje”, zegt Jan Vandenberghe, algemeen directeur Facilitaire Diensten van ZNA. “Het gaat om het exact manoeuvreren in open lucht van meer dan zes ton op tien meter boven de begane grond. Rond de scanner had de kraanmachinist een marge van slechts twee keer 2,5 centimeter.” De klus nam zo’n vier uur in beslag.
Aangenamer voor de patiënt
ZNA Cadix is uitgerust met nieuwe toestellen voor medische beeldvorming. Er verhuizen geen toestellen van ZNA Stuivenberg. De nieuwe scanner geeft meer gedetailleerde beelden, werkt sneller en is bovendien ook aangenamer voor de patiënten.
“Zo moet de patiënt minder lang stilliggen in het toestel”, aldus Dokter Cornelia Buelens, medisch diensthoofd Medische Beeldvorming. “Daarnaast heeft de tunnel van de scanner ook een bredere opening, waardoor de patiënt een minder beklemmend gevoel krijgt. Tot slot worden tijdens het onderzoek rustgevende beelden van een berglandschap of de zee geprojecteerd, zodat mensen met claustrofobie het gevoel krijgen dat ze zich in een grotere ruimte bevinden.”