Antwerpen – Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor patiënten met brandwonden, nam deel aan de beHealth Hackathon en sleepte twee prijzen in de wacht, waaronder de ‘most patient benefit’ award. Deze hackathon gaf de gelegenheid om een digitale oplossing te ontwikkelen rond littekenopvolging.
Koen Maertens, directeur van Oscare: “Deze toepassing past perfect binnen onze digitale strategie die we in 2018 willen uitrollen. Naast het digitaliseren van patiëntendossiers willen we de volledige ‘patient journey’ in kaart brengen en de patiënt online opvolgen en ondersteunen. Bij ons staat de patiënt écht centraal!”
E-health of digitale applicaties in de gezondheidszorg zijn in opmars
De beHealth Hackathon werd georganiseerd door Lifetech.brussels, de Onafhankelijke Ziekenfondsen, Partena Ziekenfonds en Partenamut.
Oscare en UAntwerpen zetten in op ontwikkeling en onderzoek van kwaliteitsvolle en wetenschappelijk onderbouwde digitale applicaties voor littekenpatiënten. Ze werden terecht bekroond met deze mooie prijs.
Samen met de Vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UAntwerpen en Prof. Dr. Paul van Zuijlen van het Brandwondencentrum in Beverwijk (Nederland) stelde het Oscare-team een uitdaging voor rond littekenevaluatie met als slagzin: ‘meten is weten’.
De uitdaging
Onderzoeks- én praktijkervaring in Oscare tonen aan dat zowel het meten van een litteken als de mening van de patiënt over zijn litteken belangrijk zijn bij de revalidatie. Bij brandwonden ontwikkelt meer dan 70% van de patiënten een problematisch litteken dat nazorg vereist. Roodheid, dikte, verminderde plooibaarheid en jeuk zijn voorbeelden van complicaties waarmee een patiënt geconfronteerd wordt. De nazorg van een littekenpatiënt kan erg lang zijn. Het litteken kan tot twee jaar na wondsluiting nog veranderen. De communicatie met de patiënt en binnen het interdisciplinair zorgteam vormt een rode draad doorheen het zorgpad van de littekenpatiënt. Dit zorgpad innoveren aan de hand van moderne technologie was het uitgangspunt van het project.
Op dag één van de beHealth Hackathon overtuigden de Oscare-littekenexperts Prof. Dr. Ulrike Van Daele en Dr. Jill Meirte – beiden verbonden aan Oscare en aan de UAntwerpen – de IT’ers en ontwikkelaars van Awell en Andaman7 van het belang van dit project. Gedurende 48u werd intensief gewerkt aan een digitale applicatie voor het opvolgen van littekenpatiënten. Het team won niet alleen de “Most Patient Benefit” prijs, maar werd bovendien tweede bij de publieksprijs.