De sluiting van de bakkerijketen J. De Castro heeft voor nogal wat ophef gezorgd in Mortsel. J.De Castro is een van de iconen van de stad en heeft al die jaren mee de trots van Mortsel uitgedragen.
Nogal wat mensen hadden eerder al aangemerkt dat het kennelijk fout liep bij J. De Castro. De kwaliteit van het aanbod was duidelijk aan het verminderen, het aanbod op zichzelf was al vrij beperkt. De drie overgebleven winkels in de Antwerpsestraat, de Sint Benedictusstraat en in Boechout waren al sinds 29 januari jl. dicht. De leveringen aan derden stokten.
De eigenaar Philip Derbaix had begin deze week in een sms aan de vakbonden laten weten dat de 22 arbeiders en de vier bedienden ontslagen werden. “Het is over and out” stelde hij volgens Gazet van Antwerpen. Philip Derbaix had nochtans zowat een jaar geleden laten weten dat hij De Castro een nieuwe start zou laten nemen. De man had de keten toen net overgenomen van de familie De Castro. Derbaix zou een nieuwe wind laten waaien doorheen het bedrijf en oa. meer aanbiedingen in de etalage zetten. Philip Derbaix is overigens een marketeer. Daarmee kreeg J. De Castro voor het eerst iemand aan het hoofd die niet uit de bakkerijsector kwam.
Het liep echter snel fout. De conflicten met het personeel en de vakbonden stapelden zich op. De loon- en arbeidsvoorwaarden werden volgens de vakbonden niet gerespecteerd. Verscheidene mensen werden al wekenlang niet meer betaald. Sommigen hebben zelfs hun loon van oktober niet ontvangen.
Ondertussen zou Derbaix wél een WC0-procedure (wet op de continuïteit van ondernemingen) opgestart hebben. Hij kreeg daarbij van de Antwerpse handelsrechtbank op 22 januari jl. “tot 15 april voorlopige opschorting met het oog op een gerechterlijke reoganisatie.” De vakbonden geven hem echter maar weinig kansen. Het herstelplan heet “ongeloofwaardig” te zijn. De installaties zelf zouden ondertussen verouderd zijn en een doorstart nagenoeg onmogelijk maken.
De keten J. De Castro werd opgestart in 1927 en telde in zijn gloriejaren liefst 13 bakkerijen. Daar werkten toen 200 man. De familie De Castro was destijds aan haar vierde generatie toe maar had in 2015 geen geïnteresseerde kandidaat-opvolgers meer. Ze verkochten de zaak aan Derbaix.
Foto: Philip Derbaix tussen zijn personeel: toen ging het kennelijk nog goed.