AARTSELAAR – Bij aanvang van de coronacrisis lanceerde dichter en aforist Marc Pairon samen met designer Marcia Pannier de ellebooggroet-emoji. Als sociaal geëngageerd ondernemer schonk hij de voorbije weken ook grote hoeveelheden ontsmettingsmiddelen, mondmaskers, face shields en beschermende overalls gratis aan woonzorgcentra, doktersposten en een afdeling van het UZA. Maar afgelopen week nam de Economische Inspectie mondmaskers en gelaatschermen in beslag bij zijn zaak De Boeketmobiel in Aartselaar.
Het Ministerieel Besluit van 23 maart bepaalt dat uitsluitend apothekers chirurgische mondmaskers mogen verkopen. De Nationale Veiligheidsraad besliste op vrijdag 24 april dat men vanaf 4 mei onder andere verplicht is om op de bus, trein of tram mondmaskers te dragen. Binnenkort starten ook bepaalde bedrijven opnieuw op en openen de scholen opnieuw hun deuren.
In de media verklaarde vicepremier Alexander De Croo vorige zondag dat hij hoopte dat winkels een belangrijke rol zouden spelen bij de distributie van mondmaskers voor de bevolking. Ondernemer Marc Pairon gaf gehoor aan die oproep en ging naarstig op zoek naar mondmaskers. Hij wist een grote lading vacuüm verpakte mondkapjes op de kop te tikken en bood ze in zijn winkel aan de prijs van 20 euro voor 20 stuks aan.
Tot een ambtenaar van de Economische Inspectie, vergezeld van enkele politieagenten, de zaak van Marc Pairon binnenstapt. De inspectrice stelde vast dat er mondmaskers werden verkocht aan particulieren. Daarop werden maar liefst 17.600 mondmaskers en 450 plexi gelaatsmaskers in beslag genomen. “Zij oordeelde dat het ging om chirurgische mondmaskers. Ten onrechte want noch de verpakking, noch de aankoopfactuur, noch het bijgeleverde certificaat maken melding dat het om chirurgische maskers gaat”, reageert Marc Pairon.
“Indien ik de mondmaskers had doorverkocht aan apothekers of bedrijven, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. In winkels mag men aan particulieren probleemloos maskers van lagere kwaliteit verkopen. Heel wat mensen klopten de voorbije dagen aan bij de apotheek, maar op veel plaatsen zijn er geen mondmaskers in voorraad. Bovendien vraagt men op sommige plaatsen echt woekerprijzen. Ik probeer vanuit mijn sociaal engagement de mensen te helpen, maar de overheid verhindert mij dat. Dat maakt me kwaad!”
Gebrekkige communicatie
Ondernemer Marc Pairon klaagt de duidelijke mismatch op het vlak van overheidswerking en communicatie aan. “Ministers leggen in de media vaak ronkende verklaringen af. In de periode tussen de aankondiging van maatregelen en de inwerkingtreding ervan, worden soms de achterhaalde maatregelen nog steeds rigoureus toegepast. Er wordt met andere woorden geen rekening gehouden met de ernst van de situatie, maar enkel met de strikte letter van de wet.”
De inbeslagname door de Economische Inspectie werd inmiddels door het Openbaar Ministerie bevestigd. Marc Pairon beklemtoont dat hij volledig te goeder trouw handelde en hoopt dat de procureur alsnog op zijn beslissing terugkomt en de mondkapjes en face shields opnieuw zal vrijgeven.
Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.