Corndogs zijn een trendy nieuwigheid in het fastfoodgebeuren, ze zijn een combinatie van ‘corn’ (mais) en een hotdog. In tegenstelling tot de hotdog, waar de worst in een broodje wordt verpakt, prijkt bij een corndog het vlees op een stokje.
De familie Abdo is met restaurant Kirbie Corndogs niet aan zijn proefstuk toe. Hamida Chrif: “Onze eerst zaak aan de Sint-Katelijnevest in Antwerpen was een try-out met slechts vier tafeltjes. We wilden voorzichtig beginnen, want ook voor ons was het de grote vraag of corndogs hun weg zouden vinden naar de klanten.”
Rammy Abdo: “Dat ging beter dan verwacht, want al vlug voelden we dat we moesten uitbreiden. We begonnen dan ook een tweede restaurant op het Kiel.”
Waar de snack precies vandaan komt, daar bestaat discussie over. Verschillende Amerikaanse steden claimen dat zij de uitvinder zijn van de worst op een stokje en ook in oude Amerikaanse series duikt deze streetfood-variant geregeld op. In de States is het een typische snack die bijvoorbeeld wordt gegeten tijdens honkbalwedstrijden. Maar ook in Korea is de corndog al jaren een vaste waarde.
Familiegebeuren
Alhoewel niemand van de familie Abdo een culinaire opleiding heeft, zorgen moeder en zonen ervoor dat de corndog bij ons wordt geïntroduceerd. Ahmed: “Mijn broers en ik waren op een gegeven moment wat aan het dollen na het bekijken van enkele oude Amerikaanse series. Daarin aten enkele acteurs corndogs. Al lachend stelde iemand van ons voor om zelf een corndog te maken. Toen mama kwam kijken wat er aan de hand was, vertelden we haar over de corndog. Ze zat direct in het verhaal, eigenlijk werd op dat moment de basis gelegd voor ons familiebedrijf.”
Hamida Chrif: “Ik heb maandenlang geëxperimenteerd. Het werd zoeken en uitproberen om uiteindelijk te landen met een assortiment dat we allemaal goed vonden en dat zowel aandacht had voor de Amerikaanse als voor de Koreaanse corndog. De Kirbie corndog bestaat uit een basis van worst, mozzarella, half worst half mozzarella of een vegetarische worst. Dan kies je één van de vier omhulsels, waaronder een knapperige versie. Vervolgens opteer je voor twee sauzen. Daarbij komen dan ook nog eens toppings zoals cheetos of lente-uitjes. Om de keuzestress te beperken biedt Kirbie Condogs ook zeven suggesties aan.
De familie is ervan overtuigd dat de corndog op weg is om in heel Vlaanderen een vaste waarde worden. Hamida Chrif: “In de (nabije) toekomst willen we uitbreiden en mikken we zowel op de grotere steden als Brussel en Gent als op provinciesteden.”