Mode opleiding KASK Antwerpen AP Hogeschool vierde in de wereld

Walter Van Beirendonck, hoofd Mode opleiding
Walter Van Beirendonck, hoofd Mode opleiding

Zowel de Bachelor- als de Masteropleiding van de Afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool) staan als vierde beste opleiding in de wereld gerangschikt. Dat is zopas bekendgemaakt in de Global Fashion School Rankings van Business of Fashion (BoF). Dit Britse online platform voor de mode-industrie wil een zo objectief mogelijke quotering geven aan de belangrijkste modeopleidingen in de wereld.

Business of Fashion, dat vooral op de zakelijke kant van de modesector focust, evalueerde elke opleiding op het vlak van globale impact op de modewereld, de leerervaring van de studenten en de mate waarin de studenten na de masteropleiding klaar zijn voor het beroepsleven. In een lijst van 54 scholen – 30 meer dan vorig jaar – blijkt de Antwerpse modeopleiding nog altijd tot de meest invloedrijke ter wereld te behoren.

“Na het internationale succes van de Antwerpse Zes, die eind de jaren zeventig aan deze Mode afdeling afstudeerden, bevestigden andere generaties telkens weer de sterke visie van de school”, aldus Walter Van Beirendonck, hoofd van de modeopleiding en zelf een van de Antwerpse Zes. “Die visie focust op creativiteit en individuele designerstatements. Ook vandaag is er een generatie modeontwerpers uit Antwerpen opgestaan zoals Demna Gvasalia, Glenn Martens,…die aantoont dat mode opwindend, individueel, avontuurlijk en rebels kan zijn.”

Met maar liefst 45 verschillende nationaliteiten aan boord laat de opleiding Mode zich vooral kenmerken door een op maat gemaakte studie, waarbij elke student intensief en individueel wordt begeleid door een team van docenten die elk een sterke band hebben met de modewereld. Meer dan ooit kijkt de modeafdeling naar buiten, besluit Van Beirendonck. “De uitdaging is de opleiding alive and kicking te houden zodat modestudenten van over de hele wereld het de moeite vinden om naar Antwerpen af te zakken. De laatste jaren proberen we ook steeds meer creatieve mensen van buitenaf aan te trekken voor samenwerkingen, projecten en workshops. Zowel de school als de studenten varen hier wel bij.”