Minder faillissementen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen

faillissementjesHet aantal faillissementen is duidelijk aan het dalen. Allicht een teken dat we het ergste van de economische crisis achter de rug hebben. In de provincie Antwerpen werden tijdens de eerste acht maanden van het lopende jaar 5,5% minder falingen genoteerd. Het aantal sluitingen daalde er met 79 tot 1335 cases. Oost-Vlaanderen deed nog beter en zag het aantal faillissementen met 12,9% dalen tot nog “maar” 718 dossiers.

Faillissementen zijn duidelijke indicatoren bij de conjunctuurontwikkelingen. Graydon Belgium houdt die cijfers heel nauwkeurig bij en leest er economische tendenzen uit. Na enkele dramatische jaren waarin het aantal faillissementen hoog opliep lijkt er eindelijk een ommekeer in de maak.

Omdat het aantal failliete bedrijven ook tijdens de twee afgelopen zomermaanden duidelijk bleef dalen met liefst 18% worden de positieve tendenzen bevestigd. Met uitzondering van februari zijn de cijfers elke maand naar beneden gegaan. “Dit zijn positieve signalen die wijzen op een voorzichtig economisch herstel”, zegt Filip Hendrickx,  specialist bedrijfsinformatie bij Graydon. “Maar we moeten wel realistisch blijven. Het faillissementsniveau ligt ook vandaag nog een stuk hoger in vergelijking met de jaren voorafgaand aan het recordjaar 2013.”

Vooral de regionale verschillen zijn opmerkelijk. Terwijl Vlaanderen en het hoofdstedelijk gewest Brussel een onmiskenbare verbetering laten optekenen zakken de cijfers voor Wallonië steeds dieper weg. In de drie grootste provincies, Luik, Henegouwen en Namen zijn de bedrijfssluitingen verder toegenomen. In Namen met 17%, in Henegouwen met 7,6% en in Luik met 3,09%.

Vlaanderen ging er met 5,01% op vooruit. Na acht maanden werden “slechts” 3.599 dossiers geopend of 190 minder dan in 2013. Vooral de prestatie van Oost-Vlaanderen is opmerkelijk: daar werden nog slechts 717 falingen genoteerd, 12,9% minder dan in 2013. Wél waren de verschillen tussen de arrondissementen heel erg duidelijk: terwijl Aalst liefst 16% meer falingen noteert (119) deed Dendermonde het met 29% minder bedrijfssluitingen (87) en Oudenaarde met 19% minder (134). Sint Niklaas, de hoofdstad van het Waasland sloot de eerste acht maanden af met 134 dossiers, 19% beter dan het jaar ervoor.

In de provincie Antwerpen was Turnhout de absolute uitblinker. In de hoofstad van de Kempen werden “maar” 236 bedrijven failliet verklaard of minus 29%. Het arrondissement Antwerpen zelf noteerde nagenoeg stabiel met 932 dossiers (+0,65%). Mechelen daarentegen verwerkte 9,8% meer faillissementen (167).

Als gevolg van een en ander gingen in de provincie Antwerpen 2505 jobs verloren. In Oost-Vlaanderen kwamen 1091 werknemers op straat te staan.

Het grootste sociaal drama in Antwerpen: de sluiting van Yourcall Store Concepts met het verlies van 150 jobs. In Oost-Vlaanderen was dit de sluiting van LCMC in Oudenaarde met 52 verloren jobs.

Unizo

De werkgeversfederatie Unizo waarschuwt ondertussen voor voortijdige euforie. In vergelijking met het aantal falingen in 2007 zitten we nog altijd 48% hoger, heet het. Volgens Karel Van Eetvelt zijn alle hoeraberichten in dit opzicht dus misplaatst.

Unizo geeft nog aan dat oa. de horeca nog altijd 40% meer falingen telt dan in 2007. De bouw zelfs 99% meer, de kleinhandel 46% en de transportsector 47%.

In dit opzicht blijft de werkgeversfederatie bij de onderhandelaars voor de federale regering en bij de gewestregeringen aandringen op een sterk KMO-signaal in het regeerakkoord en in de septemberverklaring van de Vlaamse regering.