Het chemiebedrijf Bayer Antwerpen kreeg van Indaver de Sustainability Award toegekend. Het bedrijf wordt daarmee bekroond voor “zijn inspanningen op het vlak van duurzaam afval- en materialenbeheer.”
Als grootschalig chemiebedrijf kampt Bayer Antwerpen met een complex, kritisch en grotendeels gevaarlijk afvalstoffenpakket. Duurzame resultaten realiseren op het vlak van afval en materialenbeheer is dus een hele uitdaging. Bayer heeft daarom tijdens de afgelopen jaren samen met zijn partner Indaver aan oplossingen gewerkt die passen in de duurzaamheidsfilosofie van het afvalstoffenbedrijf.
Indaver voerde verleden jaar in dit opzicht een grondige Life Cycle Assessment studie uit. Deze studie is gebaseerd op een berekeningsmodel dat Indaver ontwikkeld heeft in samenwerking met de KU Leuven. De resultaten van deze studie vormden voor Bayer de aanzet tot een grootschalig project om zijn eisen per afvalstroom te revalueren. Het bedrijf woog de verschillende opties tegen elkaar af en paste zijn keuzes voor transport en verwerking aan.
De resultaten van het project zijn indrukwekkend: “op het totale pakket afvalstoffen konden wij onze milieukosten met liefst 17% verminderen”, zegt Ann De Bie. “Wij reduceerden onze CO2-uitstoot met 23%. Ons totaal afvalvolume daalde bovendien ook nog eens met 20%. Wij zetten daarbij alles op procesoptimalisatie, afvalpreventie aan de bron en de recyclage van afvalstoffen. Uiteraard droeg ook de verbeterde milieu performantie van de installaties van Indaver mee bij tot dit resultaat.”
Vokker Weintritt, de managing director kreeg de Sustainability Award overhandigd door Paul De Bruycker, de CEO van Indaver.
Bayer Antwerpen is de dochteronderneming van het Duitse chemieconcern Bayer. Het bdrijf stelt zo’n 840 mensen tewerk. Met zijn 1700 werknemers beheert Indaver zo’n 5,2 miljoen ton afvalstoffen per jaar. Het is daarmee een belangrijke speler op het vlak van duurzaam afval- en grondstoffenbeheer.