Stephen Lernout (34), de zoon van Jo Lernout (Lernout & Hauspie) wil met zijn Edegems informaticabedrijf MIIAtech de Amerikaanse markt op. MIIAtech maakte een programma dat automatisch de beste cv’s voor een vacature selecteert waardoor personeelsdiensten veel minder werk hebben.
MIIAtech heeft ondertussen al een eigen vestiging geopend in San José (Californië), in het hart van de Silicon Valley.
* U komt uit Ieper. Waarom is MIIAtech dan in Edegem gevestigd?
Stephen Lernout: Omdat Edegem centraal ligt in Vlaanderen en Ieper niet. De zes werknemers in Edegem wonen ook in en om Antwerpen. We werken ook nauw samen met de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen. Bovendien zijn er in Antwerpen heel wat goede informatici. Daarom houden we onze onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling hier. De verkoop- en marketingafdeling is onlangs wel verhuisd naar San José. In Amerika hebben we drie werknemers. Ik hoop onze KMO binnen het jaar uit te breiden tot 20 à 30 werknemers.
* MIIAtech is een softwarebedrijf dadt het aanwervingsproces bij bedrijven moet vergemakkelijken. Hoe werkt het?
Stephen Lernout: Vandaag moeten personeelsdiensten van bedrijven en interimkantoren zich vaak door honderden cv’s werken om uit te zoeken wie het best geschikt is voor een job. MIIAtech heeft een programma ontwikkeld dat de beste cv’s voor een vacature selecteert. U moet enkel de vacature opladen. Na één seconde krijg je al een overzicht van de ingestuurde cv’s die het best aan de vereisten van de vacature voldoen. We houden rekening met alle relevante zaken die in die vacature staan, van talenkennis tot opleiding en ervaring. Dat gebeurt met een programma dat de context van de begrippen in een cv kan herkennen. Dat is dus een complexe vorm van taaltechnologie. Ons programma werkt in alle talen. Vandaar dat we de internationale markt op gaan. Vandaag maakt oa. het jobplatform BeWorkHappy al gebruik van ons systeem. Ik weet dat ook bedrijven als Google en Facebook op zoek zijn naar dit soort software. We onderhandelen ook met bedrijven uit de medische sector. Ons programma is niet alleen toepasbaar op cv’s maar ook op medische documenten.
* Jullie maken gebruik van taaltechnologie. Is dat een erfernis van het terziele gegane taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, het bedrijf van uw vader?
Stephen Lernout: Ja. Als L&H nog zou bestaan zouden ze deze vorm van taaltechnologie allicht aanbieden. Mijn vader geeft me trouwens nog altijd advies. Hij is een klankbord en heeft veel contacten in de technologiewereld.
* Is dat niet veeleer een vloek dan een zegen? Uw vader heeft wegens boekhoudfraude bij L&H twee maanden in de cel gezeten en een jaar met een enkelband rondgelopen?
Stephen Lernout: In België doet de naam Lernout vaak deuren dicht. Dat is begrijpelijk. Er zijn bedrijven die me binnenlaten uit nieuwsgierigheid naar mijn plannen en daarna de deur dichtgooien omdat ze niet met een Lernout willen te maken hebben. In het buitenland heeft de naam Lernout wél een goede klank. Daar gaan de deuren veel makkelijker open.
* De ongelukkige afloop van L&H heeft U dus niet ontmoedigd om ook in de zakenwereld te stappen?
Stephen Lernout: Absoluut niet. Ik heb wel eerst enkele jaren in de horeca gewerkt voor ik bij MIIAtech terecht kwam maar het ondernemersbloed zit nu eenmaal in mijn genen. Ik ben er dankbaar voor dat mijn vader dat heeft doorgegeven. Hij heeft me vooral geleerd om niet op te geven als het moeilijk gaat. In onze branche duurt het gewoonlijk enkele jaren vooraleer er een doorbraak komt. Geduld is belangrijk.
* Hoe gaat het ondertussen met uw vader?
Stephen Lernout: Hij stelt het goed. Af en toe doet hij nog een consultancyopdracht. Maar hij lijdt nog steeds onder het einde van L&H en het daaropvolgende proces. Het kost hem veel tijd om dat allemaal te verwerken.