de ceremonie in februari Peter Goossens werd tijdens de ceremonie in februari nog gehuldigd in Antwerpen voor zijn bijdrage aan de Belgische gastronomie. Foto: Jan Van der Perre

Michelin kiest opnieuw voor ’t Stad als gaststad voor uitreiking sterren: “Waar anders dan in Antwerpen zou je dat organiseren?”

De beste chefs van het land zullen volgend jaar opnieuw naar Antwerpen afzakken om te vernemen of ze al dan niet een Michelinster verdienen. Dat heeft schepen van Toerisme en Middenstand Koen Kennis (N-VA) vrijdag samen met Michelin bekendgemaakt. Het is voor het tweede jaar op rij dat de ceremonie in Antwerpen georganiseerd zal worden.

Tot in 2023 was Bergen enkele jaren na elkaar de gaststad waar de sterren werden uitgedeeld. Dat gebeurde in het Théâtre Royal, een zaal die toch wel wat klein was om het hele culinaire circus van chefs en journalisten op een comfortabele manier te ontvangen. Begin dit jaar, op 26 februari, werd voor het eerst uitgeweken naar Antwerpen. Het werd een gesmaakte ceremonie in de Koningin Elisabethzaal.

Dat het niet eenmalig zou zijn, stond toen al in de sterren geschreven. “We willen als stad de stempel van culinaire hoofdstad van het land bestendigen en daarvoor is Michelin naar hier halen heel belangrijk. Anderen willen dit evenement misschien afpakken. Maar wij hebben een optie voor volgend jaar”, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) toen al in de Koningin Elisabethzaal, daarin bijgetreden door schepen van Toerisme en Middenstand Koen Kennis.

Koen Kennis en Bart De Wever tijdens de uitreiking begin dit jaar. Foto: Jan Van der Perre

“De evaluatie van beide kanten was uitermate positief. Dus was dit een logische keuze, zeker als je ziet hoe sterk Antwerpen staat op culinair vlak”

Stephan Sandhövel

Die laatste kon dat voornemen vrijdagmiddag officieel bevestigen. “Op 28 april zal Antwerpen opnieuw de gaststad zijn. Ik denk dat dit opnieuw bewijst dat onze stad zich aan de top heeft gezet van de gastronomie in ons land. Waar anders dan in Antwerpen zou je dan zo’n ceremonie organiseren? De gids komt hier thuis”, aldus de schepen.

Bij Michelin zelf waren ze zelf ook enthousiast. “De evaluatie van beide kanten was uitermate positief, we hebben met veel plezier samengewerkt. Dus was dit een logische keuze, zeker als je ziet hoe sterk Antwerpen staat op culinair vlak”, zegt Stephan Sandhövel, key account manager van Michelin.

Hoogdag

De Michelin Gids België en Luxemburg zal die 28ste april opnieuw voorgesteld worden, met speciale aandacht voor de nieuwe Michelinsterren, Bib Gourmands en groene sterren. “In de sector moet je heel hard werken en is het niet altijd gemakkelijk, zeker niet na covid. We gaan van deze ceremonie weer een hoogdag en een happening maken, een moment waar de gastronomie echt gevierd kan worden”, zegt Sandhövel.

De stad zal er zeker een graantje van meepikken, zegt de man. “Als gaststad krijgt Antwerpen de kans om zich nog meer op de kaart te zetten. Vorig jaar waren er bijvoorbeeld 120 nationale en internationale journalisten aanwezig, die allemaal mee gezorgd hebben dat Antwerpen positief in de aandacht kwam. Dat heeft een fantastische invloed op de stad en haar reputatie op culinair vlak.”