Ondernemingen vervangen elk jaar duizenden PC’s en computers. De bedrijven moeten in hun groei nu eenmaal over grotere opslagcapaciteiten kunnen beschikken. De oude PC’s worden naderhand veelal bij het vuil gezet. Of in het beste geval verscheept naar ontwikkelingslanden. Dat daarbij vaak ook heel wat gevoelige informatie in verkeerde handen kan terecht komen staat bijna niemand bij stil. Men gaat er veelal vanuit dat de data op de harde schijven vernietigd zijn. Tot men moet vaststellen dat de informatie op de PC’s bij gebrek aan kennis onvoldoende gewist werd.
De specialist in professioneel archiefbeheer, Merak uit Schelle heeft zijn machinepark voor het demagnetiseren van harde schijven en tapes onlangs uitgebreid. Daartoe werd 20.000 euro geïnvesteerd in ee n krachtige nieuwe demagnetiseringsinstallaties die vandaag alle nu bestaande magnetische dragers aankan.
Het gaat erom dat bedrijven effectief meer zorg moeten dragen voor hun afgedankte PC’s en hardware. Europa is zich daarvan alvast bewust en bereidt een Data Protection Act voor waarbij de nodige maatregelen verplicht worden.
Merak is er alvast klaar voor. De twee nieuw gekochte machines hebben een kracht van 2.0 Tesla of 20.000 Oersteds. De hoeveelheid energie die nodig is om opgenomen signalen op magnetische dragers volledig te wissen wordt coerciviteit genoemd en wordt uitgedrukt in Oersteds. Merak demagnitiseerde de te verwerken magnetische media tot nog toe met een magnetisch veld van 7500 Oersteds. Omdat de coerciviteit van de installaties vandaag almaar verhoogd wordt was dit niet langer voldoende. Vandaar de aankoop.
“Wij hebben overigens gekozen voor machines die we zowel in onze eigen gebouwen kunnen inzetten als bij de klant zelf”, zegt gedelegeerd bestuurder Henrik Rooms. “Wij kunnen dus ook ter plaatse gaan en de betreffende magnetische dragers on site wissen . Dat heeft alles te maken met de gevoeligheid van de informatie die we soms moeten verwerken.”
Opmerkelijk: de apparatuur die Merak vandaag inzet is officieel gehomologeerd door de NSA, het Amerikaanse National Security Agency dat heel strict toeziet op het verwijderen van zogenaamde “classified top secret data.” Ook verscheidene andere organisaties hebben de demagnetiseringsinstallaties goedgekeurd. Om er zich van de kunnen overtuigen dat de bewuste gevoelige informatie effectief verwijderd wordt geeft een ingebouwde verificatie in de machines permanent de kracht van het gebruikte magnetisch veld aan.
Merak
Merak heeft als professioneel archiefbeheerder een toonaangevende marktpositie. Het bedrijf bewaart als specialist in informatiemanagement miljoenen papieren documenten, microfilms, computerschijven en tapes. Zowel in Mechelen, Overijse, Vilvoorde, Merksem, Hombeek en Schelle worden data gearchiveerd, beveiligd, geback-upt, gecontroleerd en gedoublecheckt. Merak bewaart sinds kort ook laboratoriumstalen. De onderneming kijkt ondertussen ook al over de grenzen heen en heeft vestigingen in Nederland en Zwitserland. Merak tekende verleden jaar voor een omzet van 12,7 miljoen euro.