Merak digitaliseert nu ook boeken. De Antwerpse specialist in professioneel archiefbeheer onderkent in de digitale opslag van documenten een groeiende markt. “Wij hebben ons dienstenpakket voor het digitaliseren van papieren documenten vervolledigd. We kunnen nu voortaan boeken inscannen tot een A2 formaat,” zegt gedelegeerd bestuurder Henrik Rooms.
Het beheer van bedrijfsarchieven is voor veel ondernemingen een hopeloze zaak. Merak heeft zich in dit opzicht opgeworpen als een geavanceerd bedrijf dat die opdracht uit handen neemt en als specialist in informatiemanagement miljoenen papieren documenten, microfilms, oude harde computerschijven en tapes opslaat. Merak bewaart sinds kort ook laboratoriumstalen. Noodgeneratoren en speciale back-up systemen zijn ingeschakeld om elke stroomonderbreking of ander defect onmiddellijk op te vangen.
De laatste jaren is de opgang van de scanningafdeling binnen Merak opmerkelijk. Steeds meer klanten geven er de voorkeur aan om hun documenten in digitale vorm op te slaan. “De eerste zes maanden van het lopende boekjaar realiseerden we zelfs 10% van onze globale omzet in digitaliseringsopdrachten. Daarom hebben we beslist om nog een stap verder te gaan en voortaan ook boeken in te scannen. We hebben daartoe een nieuw type scanner gekocht bij het Franse bedrijf i2S. Het gaat hier om het neusje van de zalm. De gedigitaliseerde versie kan geleverd worden in Pdf en Pdf A formaat, al dan niet voorzien van bookmarks of OCR. Geautomatiseerde instellingen zorgen ervoor dat de geleverde kwaliteit altijd optimaal blijft.”
De digitalisering van boeken is inderdaad niet nieuw. Waar het wél om gaat is het feit dat de eigenlijke opdrachten tot nog toe veelal uitgevoerd worden in ontwikkelingslanden. Uiteraard is dat veel goedkoper. “Dat doen wij onze klanten niet aan. Uit overwegingen van veiligheid en confidentialiteit houden wij dit werk in eigen huis. Wij hebben op die manier ons service-aanbod naar onze klanten verruimd. Indien de trend naar digitalisering verder bevestigd wordt zullen we ongetwijfeld mee in die richting investeren,” zegt André Rooms nog. Met de inschakeling van het nieuwe apparaat creëert Merak overigens twee extra jobs.
Potentiële klanten voor de nieuwe archiveringsdiensten van Merak zijn oa. de gemeentebesturen, de bibliotheken, notarissen, politie, enz.
Merak realiseerde in 2012 een omzet van 11,5 miljoen euro Verleden jaar werd in Schelle een hypermoderne nieuwe vestiging geopend waar papieren en elektronisch materiaal opgeslagen worden in klimatologisch optimale omstandigheden. Het bedrijf heeft vestigingen in Schelle, Mechelen, Overijse, Merksem, Hombeek, Deurne en Vilvoorde. De data van de klanten worden er gearchiveerd, beveiligd, gebach-upt, gecontroleerd en gedoublecheckt. De onderneming kijkt onderhand ook over de grenzen heen en heeft nu reeds vestigingen in Nederland en Zwitserland. Merak stelt 45 mensen tewerk in België .