DSC_0022

Mensen zonder diploma kunnen snel aan de slag

De thuiszorgorganisatie Familiehulp slaakte via de media een noodkreet: ze wil dit jaar 1400 mensen aanwerven, een groot deel daarvan ongeschoolden zoals poets- of familiehulp.  Toch is het heel moeilijk om die jobs ingevuld te krijgen, ondanks het feit dat de werkloosheid onder laaggeschoolden hoog is.

De sociale onderneming Levanto en thuiszorg vleminckveld pakken die stier bij de horens. Twee jaar geleden riepen ze een opleiding in het leven om precies deze doelgroep, ongeschoolde werkzoekenden, op te leiden en een baan te bezorgen.

Levanto is een sociale onderneming die langdurig werkzoekenden aan werk helpt via coaching, opleiding en werkervaring. Thuiszorg vleminckveld is een erkende dienst gezinszorg, die hulp biedt aan huis in de Antwerpse regio, bij zorgbehoevenden.

Sinds drie jaar wordt de opleiding JATZ (Jongeren Actief in de ThuisZorg) georganiseerd. Katrin Poels, jobcoach bij Levanto, vertelt. “We merkten dat veel werkzoekende kortgeschoolde jongeren de thuiszorgsector niet binnen raakten, hoewel ze heel gemotiveerd waren. Daarvoor was een diploma nodig. Daarom ontwikkelden we met thuiszorg vleminckveld de opleiding JATZ.” JATZ wordt mee mogelijk gemaakt dank zij de steun van de stad Antwerpen.

In slechts zes weken worden kortgeschoolde jongeren intensief klaargestoomd voor de thuiszorgsector. Veel jongeren kunnen zich geen maandenlange opleiding veroorloven, bijvoorbeeld omdat ze een inkomen nodig hebben of omdat ze alleenstaande ouder zijn.

Voor de laatste infosessie JATZ schreven meer dan 90 jongeren zich in. Door de populariteit gaan er in 2017 twee extra edities door met steun van de VDAB. “Niet alleen het aantal mensen dat inschrijft is groot, maar ook het aantal mensen dat effectief doorstroomt naar een job” vertelt Dimitri Durlet, directeur van thuiszorg vleminckveld. “Ik denk dat dat enerzijds komt door een goede selectie van de kandidaten. Je moet goesting hebben om in de zorg aan de slag te gaan. Anderzijds is de opleiding niet enkel technisch, maar worden de jongeren met waardering aangepakt waarbij hun eigen talenten in het zonnetje worden gezet.  Zo leren ze om te gaan met zorgbehoevende mensen”.

Volgens Dimitri Durlet zou de JATZ-aanpak een voorbeeld van ‘good practice’ kunnen zijn om het probleem van familiehulp mee op te lossen.