Copyright Raymond Lemmens

Gert Ysebaert, CEO Mediahuis: “Mensen met een beperking mogen niet meer achterin de rij blijven staan”

ANTWERPEN - In een nieuwe podcastreeks die Made In samen met Special Olympics lanceert, laten we ceo's met een hart voor inclusie en diversiteit op de werkvloer én in de maatschappij aan het woord. Made In legde daarnaast elke ceo nog enkele pertinente vragen voor in een kort interview. Vandaag: Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis Group.

G-sport en Special Olympics zijn begrippen waarmee Gert Ysebaert enigszins vertrouwd is. “Quinten Bruyninckx uit Mortsel zat samen met onze kinderen op school. Hij is een topgymnast die al heel wat medailles verzamelde en bovendien is hij een heel sympathieke en open jongeman. Quinten heeft het zelfs gebracht tot een optreden in de Container Cup. Een mooie uitzending en een bewijs dat G-sporters, en ruimer mensen met een beperking, prima deel kunnen nemen aan gewone tv formats.”

Youth Lab

In Mediahuis mogen diversiteit en inclusie geen loze begrippen meer zijn. Gert Ysebaert illustreert: “De afgelopen weken lanceerde Mediahuis in België een nieuw initiatief om meer jonge en diverse mensen in onze redacties te brengen. Het programma heet Youth Lab en biedt aan een groep jongeren een betaald traineeship van een jaar op een van de redacties van Mediahuis. Het ganse jaar leren de nieuwe journalisten de kneepjes van het vak op de redactievloer en worden ze ondersteund met training door de Mediahuis Academie.”

Kansen voor jongeren

“Een diploma is niet nodig, wel een frisse blik, een eigen stem en de goesting om sterke verhalen te vertellen. Kansen voor jongeren, maar ook een uitstekende manier om een ander geluid te laten horen binnen de redacties.”

“De belangstelling voor Youth Lab was enorm, met jongeren van alle verschillende achtergronden. De nieuwe collega’s gaan binnenkort aan de slag en brengen zo meer kleur en diversiteit op onze werkvloer.”

Aparte werelden

Maar is die inclusie er ook voor mensen met een mentale handicap. Wat zijn de belangrijkste hinderpalen én troeven om ook hen een job in het bedrijf te geven? “De belangrijkste hinderpaal is ongetwijfeld de kloof vandaag tussen mensen met en zonder ‘beperking’. Beide groepen leven vandaag in gescheiden werelden en er zijn simpelweg te weinig ontmoetingen. Hierdoor zitten bedrijven met heel wat vragen en vooroordelen en hebben meestal geen idee hoe hieraan te beginnen.”

Zinvolle studentenjob

“Kleinschalig lukt het vaak beter dan in grote bedrijven omdat de drempel daar kleiner is. Mediahuis werkt mee aan ‘onbeperkt jobstudent’, een actie van De Genereuzen om jongeren met een beperking aan een zinvolle studentenjob te helpen. Dat is al een eerste stap, maar het moet ook structureler.”

Rijkdom

“We kunnen veel leren van de inspanningen om andere ondervertegenwoordigde groepen naar de werkvloer te brengen. Elke start is moeilijk, maar met goede ondersteuning blijkt altijd meer mogelijk te zijn dat eerst gedacht. Persoonlijk ben ik zeer overtuigd van de rijkdom die meer diversiteit brengt. En mensen met een beperking mogen daarbij niet meer achteraan de rij blijven staan.”

Beluister hier de podcast.