Job 1018259: Sarah Dockx Foto Patrick De Roo

Meest inspirerende onderneemster Sarah Dockx: “De combinatie bedrijf en kinderen, daar put ik veel energie uit”

WILRIJK - Ze staat haar vrouw in een mannenwereld, is naast haar directeursjob moeder van drie kleine kindjes en ze fietst vrolijk langs alle valkuilen die een familiebedrijf rijk is. Sarah Dockx van de bekende Antwerpse verhuizer Dockx Movers heeft haar titel van ‘meest inspirerende onderneemster’ niet gestolen.

De transportwagens van Dockx Group zijn een bekend gezicht in heel het land. Meer dan 1.500 voertuigen heeft het familiebedrijf uit Wilrijk op de baan. In 1979 begon Jozef Dockx op de Boomsesteenweg met de verhuur van vracht- en bestelwagens. Intussen is zijn bedrijf uitgegroeid tot een logistieke groep die vanop 18 locaties verschillende diensten aanbiedt.

De verhuispoot wordt in goede banen geleid door Sarah Dockx (37), dochter van. Duidelijk tot grote tevredenheid van haar collega’s en medewerkers, want na onze online stemming voor ‘meest inspirerende vrouwelijke ondernemer’ kwam zij als Antwerpse laureate uit de bus. “Een complete verrassing. Ik wist helemaal van niets. Maar het is heel leuk om te horen, ik ben er echt blij mee”, reageert ze als we haar overvallen met het nieuws van haar verkiezing.

De mensen die je genomineerd hebben, spreken van “een succesvolle manager met enorme drive, die oog heeft voor mensen en business. Een rechttoe rechtaan-madam die van aanpakken weet in een mannenwereld”. Herken je jezelf hierin?

Sarah Dockx: “Ja, toch wel. Ik werk inderdaad in een mannenwereld – we hebben amper vrouwelijke verhuizers – maar dat is soms zelfs een voordeel. Je kunt mannen snel verbazen omdat ze vaak niet al te veel verwachten van een vrouw (lacht). Heel gek in deze tijden. Het is bij mij ook gewoon no nonsense, dus ze weten snel waaraan en waaraf en ze kunnen mij zo benaderen. Wij zijn hier heel eerlijk en open tegenover elkaar. Dat kan wel eens wringen, maar zonder wrijving geen glans. Ik heb een ongelofelijk team waar ik altijd op kan rekenen.”

Was het voor jou evident om in het familiebedrijf te stappen?

“Helemaal niet eigenlijk. Als kind werd mij altijd voorgehouden dat het niet echt werkt om als familie een bedrijf te leiden. Maar op een bepaald moment kwam mijn vader op het punt dat hij besefte dat als zijn kinderen het niet zouden overnemen, hij het bedrijf zou moeten verkopen. Hij heeft toen aan mijn broer Joeri en mij gevraagd of wij wilden proeven van het ondernemerschap. Wij werkten allebei ergens anders – ik was net afgestudeerd, zat bij een rederij en nam het leven nog niet al te serieus – maar als we het niet deden, zou het als een gemiste kans aangevoeld hebben. Het was dus nooit onze intentie om over te nemen, we zijn er organisch zo ingerold. Ik was toen 24.”

 

“Mijn broer en ik hebben bewezen dat het lukt om als familie een bedrijf te leiden.” Foto Patrick De Roo

Het werkt dan toch, als familie een bedrijf leiden?

“Tot nu toe hebben we bewezen dat het inderdaad lukt. We krijgen externe begeleiding om ervoor te zorgen dat het niet misloopt, door iemand die de familie goed kent. De structuur van het bedrijf helpt ook. Mijn broer en ik zitten allebei in de raad van bestuur waar we de strategie bepalen, maar verder hebben we elk ons eigen operationeel deel: hij Dockx Rental, ik Dockx Movers. Voor we in de directie zijn gekomen, hebben we verschillende functies in het bedrijf uitgeoefend om te zien waar onze sterktes juist lagen.”

Het klinkt bijna als een bedrijfssprookje.

“Ik heb moeilijke momenten gekend, hoor. Ik heb dingen moeten doen waarvan ik mij afvroeg: ‘ben ik hier als jonge vrouw wel klaar voor’? Mijn sterkte is dat ik snel analyses kan maken van wat het probleem is en hoe dat recht te trekken. Maar als je dan afdelingen moet verkopen of overnames doet, is het best zwaar. Achteraf gezien ben ik blij dat ik al die ervaringen heb meegemaakt. Je leert niet door successen, maar door jezelf tegen te komen. Er is bij ons ook ruimte om te falen, daar ben ik niet bang voor.”

“Het moederschap dwingt je om op een andere manier te ondernemen.”

Sarah Dockx, directeur Dockx Movers

Wat doe je op dit moment precies bij Dockx?

“Als directeur van Dockx Movers leid ik een team van 25 directe medewerkers, met nog een pak tijdelijke vaste partners daarrond om pieken op te vangen, zoals bij grote projecten. We zijn een beetje een atypisch verhuisbedrijf. De meeste kiezen voor een specificatie, zoals alleen particuliere verhuizingen in de buurt of bedrijven. Wij verhuizen alles: veel particulier; maar ook zakelijk en voor de overheid via aanbestedingen. Daarnaast doen we ook aan meubelbewaring. Daardoor zijn we met corona nooit echt stilgevallen, omdat we niet afhankelijk zijn van één verhuistype.”

“De voorbije jaren hebben we zeer sterk gewerkt op professionalisering: wat we doen, moeten we goed doen. Nu zijn we op het punt dat we met de groep naar nieuwe acquisities en nieuwe vestigingen kijken, ook over de landsgrenzen. Daarnaast werken we aan verdere interne synergieën voor Dockx Rental en Dockx Movers. Er komen drukke jaren aan.”

En dan heb je als alleenstaande mama ook nog drie kleine kindjes thuis rondlopen.

“Ze zijn nu 1, 3 en 5 jaar. Dat is heel pittig, zeker als vrouw. Vroeger was ik 24 op 7 met de zaak bezig, dat gaat uiteraard niet als je drie kinderen hebt. Maar ik put daar ook veel energie uit. Het is niet goed om altijd gekoppeld te zijn met het bedrijf, soms is ontkoppelen nodig en dat lukt als ik met hen bezig ben.”

“Het is vaak te veel geworden, maar je leert hulp vragen. Vroeger had ik daar een groot probleem mee, maar je merkt dat er voor alles een oplossing is. Je moet er gewoon voor openstaan. Er zijn verschillende mensen die mij helpen, zoals mijn familie. En als de kinderen in bed liggen, kan ik opnieuw voortwerken. Ik heb geleerd mijn tijd goed in te delen. Als je weet dat je bijvoorbeeld op een bepaalde dag maar zes uur aanwezig kunt zijn op kantoor, begin je enorm efficiënt te werken. Verder heb ik mij omringd met mensen die bepaalde taken overnemen. Ik was een controlefreak, maar het moederschap dwingt je op een andere manier te ondernemen. Ik mis mijn team als ik thuis ben en als ik op het bedrijf ben, mis ik mijn gezin.”

www.dockx-group.be

Benieuwd wie de meest inspirerende onderneemsters van de regio’s Kempen en Mechelen zijn? Lees hier de verhalen van Tina Van Wesemael en Ingrid Sluis.

De Dockx Service Shop aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Foto Patrick De Roo