Machiel den Dekker Machiel den Dekker, algemeen directeur van softwarebedrijf AFAS in Kontich. Foto: Stijn Van de Sande

Medewerkers softwarebedrijf AFAS krijgen vanaf 2025 elke vrijdag vrij: voor zelfde loon en evenveel werkuren per dag

De Nederlandse ontwikkelaar van bedrijfssoftware AFAS voert volgend jaar een werkweek van vier dagen van acht uur - met behoud van loon - in voor al het personeel. Ook het zestigtal werknemers in Kontich zal aan de slag gaan in het nieuwe systeem.

AFAS maakte dinsdagavond bekend dat het vanaf volgend jaar wil overstappen op een volwaardige vierdaagse werkweek, waarbij het personeel gewoon acht uur lang per dag blijft werken. Elke vrijdag gaan de kantoren dicht, terwijl de werknemers hun voltijdse loon en andere voordelen behouden.

De maatregel geldt niet alleen voor de zowat 700 werknemers in Nederland, maar ook voor het zestigtal in Kontich, bevestigt Machiel den Dekker, algemeen directeur van AFAS in België. "Vorige week hebben we de plannen toegelicht aan de werknemers en die reageerden enthousiast."

Op 1 januari start AFAS volgens Den Dekker met een proefproject in Nederland, dat moet uitwijzen hoe de vierdaagse werkweek in de praktijk het beste kan worden ingevoerd. Wel is zeker dat het kantoor voor iedereen op een vaste dag dicht gaat: anders dreigen collega's elkaar nog steeds met mails en telefoontjes lastig te vallen op hun vrije dagen. Later in het jaar zal de vierdaagse werkweek dan algemeen ingang vinden in de hele groep.

AFAS ziet de ingreep als een "innovatiekans". De voorbije 25 jaar nam de productiviteit in het bedrijf al toe met 650 procent, een groei die nog voor de doorbraak van kunstmatige intelligentie (AI) is geboekt, benadrukt Den Dekker. Door het personeel extra rust te gunnen, verwacht hij dat "de productiviteit en de creativiteit nog zullen toenemen". Hij wijst er ook op dat studies aantonen dat het ziekteverzuim bij een vierdaagse werkweek vermindert en dat de maatregel zal helpen bij het vinden van personeel, als is dat laatste "niet de essentie van de maatregel".