AMW is overgenomen door Luc Belis. AMW is een
mechanisch atelier met als voornaamste activiteiten het vervaardigen en herstellen van onderdelen voor industrie en scheepvaart, alsook het “hardcoaten” van metalen.
Antwerpse Motoren Werke” (AMW) werd sinds 1987 geleid door de eigenaar en zaakvoerder Peter Verschuur.
AMW is een mechanisch atelier dat beschikt over een ruim
machinepark waaronder conventioneel en numeriek draaien en frezen, kotteren, boren, rond‐ en vlakslijpen en polijsten. Onder leiding van Peter Verschuur groeide AMW tevens uit tot een belangrijke speler in de niche markt van Thermal Spray Coatings, een manier om harde, slijtvaste
beschermingslagen aan te brengen op metalen. Door toepassing van het unieke RAM procedé wordt een hoogwaardige carbide laag aangebracht die de levensduur van onderdelen aanzienlijk verlengt door ze te beschermen tegen slijtage, corrosie en erosie.
Onlangs werden de aandelen in het bedrijf verkocht aan Luc Belis. De transactie omvat de aandelen van AMW NV en AMW Industry BVBA.
Luc Belis heeft ruim 25 ervaring bij een toeleverancier van technische producten aan de Belgische industrie. Hij was zaakvoerder van de Belgische werkmaatschappij van een internationaal bedrijf. De acquisitie van AMW past perfect in zijn strategie om zelf eigenaar/zaakvoerder te worden van een uitgesproken technisch bedrijf met reële toegevoegde waarde in de Antwerpse regio.
Peter Verschuur wenst zijn professionele loopbaan te beëindigen. In een overgangsperiode blijft hij
nog actief binnen AMW om het nieuwe management in te werken en de continuïteit in de bedrijfsvoering te verzekeren.
AMW Industry heeft al een indrukwekkende geschiedenis achter de rug. Het bedrijf werd in de naoorlogse jaren opgezet als Antwerpse Motoren Werke. De stichters van AMW gingen afgedankte motoren van het Amerikaans leger ophalen in Duitsland om ze hier op te lappen en weer te laten functioneren. Het waren de jaren van de economische heropbouw. AMW Industry heeft zich evenwel geleidelijk aan moeten aanpassen aan de wisselende marktomstandigheden en kwam op die manier ook in de scheepsbouw terecht. Het ging dan om scheepskeerkoppelingen, tandwielkasten enz.
Vandaag is het bedrijf afgebouwd tot een kleine maar heel erg actieve onderneming die in opdracht van de grote groepen machine-onderdelen maakt, herstellingen uitvoert en coatings aanbrengt. Vooral de specialiteit op het vlak van coatings is indrukwekkend. AMW had in 1988 een samenwerkingsakkoord gesloten met het Amerikaanse bedrijf Alloy Carbide uit Houston. Die brachten carbide coatings aan op metalen stukken. Het ging in die nieuwe technologie om hoge dichtheid, lage porositeit, een superieure hechting en hoge hardheid. AMW is die technologie hier gaan toepassen en heeft daar in de afgelopen jaren goed mee gescoord.”