Maatwerkbedrijf Manus, met hoofdkantoor in Antwerpen, heeft sinds kort een vestiging op de voormalige site van Drukkerij Proost in Turnhout en is ook recent opgestart in Oostende.
In totaal heeft de onderneming 400 mensen in dienst. Een 50-tal zijn begeleiders en de anderen zijn ‘doelgroepmedewerkers’. Het gaat om werklozen die door tal van verschillende problematieken (psychosociale, taalachterstand, …) al geruime tijd werkloos zijn. Hierdoor hebben ze een achterstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Via een tijdelijk traject bij Manus wordt aan hun sociale en technische competenties gewerkt. Wanneer deze mensen klaar zijn voor de reguliere arbeidsmarkt laat Manus hen doorstromen naar de prive markt. Binnen Manus werken een 50-tal verschillende nationaliteiten.
“Het gaat over jobs waar handenarbeid aan te pas komt”, vertelt Johan Van Hove, manager organisatie en ontwikkeling bij Manus. “We onderscheiden ons in onze focus op de doorstroming naar de reguliere economie. Dat is het uiteindelijk doel van het traject dat we aanbieden. Doorgaans blijven werknemers een tweetal jaren bij Manus om dan door te stromen. Wanneer mensen bij ons beginnen, zeggen we altijd dat bij ons werken geen finaliteit betekent.”
Het bedrijf is actief in vijf domeinen: schoonmaak, groenonderhoud, lichte renovatie, logistiek en techniek. Vooral die twee laatste zijn nieuwe gebieden waar Manus sterk wil op inzetten.
Johan Van Hove: “Reeds enkele tijd kregen we van onze contacten de vraag of we ook meer technische/logistieke opdrachten konden uitvoeren. Omdat we aanvoelden dat ook de profielen die kwamen aankloppen meer technische affiniteit hadden, hebben we onze schouders onder de nieuwe niches Logistiek en Techniek gezet. Met ondersteuning van de Stad Antwerpen zijn we volop onze nieuwe niches aan het vormgeven. Door onze ervaring in andere domeinen zijn we overtuigd dat we ook hier een duurzaam model kunnen uittekenen met de juiste partners. Momenteel voeren we reeds taken uit voor Van Heede, Kuehne + Nagel, Van Gansewinkel, … Uiteraard blijven we trouw aan het Manus recept. We bieden ‘handen’ aan die eenvoudig manueel werk uitvoeren. Dit kan packing, depacking, triage, recyclage afval, demonteren installaties,..…zijn.”
Naast Turnhout is Manus ook met een nieuwe vestiging in Oostende gestart. De combinatie van het contract met Hotel Corsendonck en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft ertoe geleid dat Manus iets sneller haar vestigingen heeft kunnen vormgegeven. “Los van de bestaande opdrachten zijn we ervan overtuigd dat er genoeg opportuniteiten zijn die zorgen dat we onze nieuwe vestigingen op een gezonde en duurzame manier kunnen ontwikkelen. Én belangrijker nog, dat we lokaal mensen kunnen activeren en helpen aan een loopbaan. Noodzakelijk is dan ook om goede relaties op te bouwen met de toeleveranciers en de missie van Manus met focus op doorstroom kenbaar te maken”, besluit Van Hove.