De winnaar van Lady Chef of the Year moest een ware afvallingsrace doorstaan. Eerst was er een selectie van 15 vrouwelijke chefs, die later uitgedund werd tot 5 finalisten. Zij moesten hun talent tonen tijdens een cook-off challenge. Uiteindelijk besliste de Lady Chef Academy op basis daarvan wie de prestigieuze gastronomische onderscheiding won.
Haar naam werd maandag pas bekendgemaakt na een diner dat door de winnares zelf bereid werd in restaurant De Karmeliet in Brugge. Ze serveerde onder andere vlaswijting, grijze garnalen en rog alvorens uit haar afgesloten keuken te komen en zich voor de gasten bekend te maken.
Prijsbeest
Schenck groeide op in de Elzas, deed ook werkervaringen op in gerenommeerde keukens in Bretagne en vestigde zich uiteindelijk in België in Durbuy, waar haar levenspartner David Delmas van afkomstig is. La Table de Manon bestaat nu acht jaar en eerder dit jaar ontving ze haar eerste Michelinster.
Ze is een echt prijsbeest, want ze won in 2021 ook al de Award Jonge Chef van Michelin. In 2010 schopte ze het in Frankrijk ook al tot in de halve finale van de Trophée Femme & Chef. En ook de titel van Meilleur Apprentie de France (région Alsace) staat op haar kast. “In mijn manier van koken vind je de drie plaatsen terug die me beïnvloed hebben: De Elzas, Bretagne en België. Toen ik naar hier kwam, bracht ik onder andere kreeft, boekweit en zeewier mee in mijn koffer. Ik laat me in mijn keuken inspireren door de boeren en leveranciers die me nu omringen”, zegt ze.
Positieve aandacht
Zo visten finalisten Elien Verhulst uit Middelkerke, Alice Pollet uit Elsene, Marie Trignon (winnaar publoeksprijs) uit Modave én Victor Avonds van restaurant Victor op de Sint-Paulusplaats in Antwerpen achter het net. Die laatste zegt niet te zeer ontgoocheld te zijn. “Ik heb mijn best gedaan, maar ik ben van nature geen competitiebeest. De anderen hadden bijvoorbeeld een mapje bij met hun recept perfect uitgeschreven, terwijl ik er nog niet honderd procent uit was hoe ik sommige details zou aanpakken. Dat spontane is meer mijn stijl en werkt bij mij het beste. Ik onthoud vooral de positieve aandacht die ik dankzij deze wedstrijd heb gekregen.”
Lady Chef of the Year is een culinaire wedstrijd die sinds 1991 wordt georganiseerd. Sinds 2018 lag de wedstrijd stil, maar dit jaar werd er opnieuw een vrouwelijke chef verkozen tot de beste van België. Voor een winnaar uit de provincie Antwerpen moeten we al terug naar 2010, toen Ingrid Neven van de Pazzo in Antwerpen won. Verder op de erelijst: Viviane Verheyen van Le Zoute Zoen in Antwerpen (2006) en Monique Rutgeerts van De Cuylhoeve in Geel (1999).