Michiel Claus werd op 21 januari 2020 op amper 34-jarige leeftijd abrupt uit het leven gerukt. Heel Kontich treurde om de populaire cafébaas, zijn ‘afscheidsfeest’ in de stijl zoals Michiel het zou hebben gewild, werd massaal bijgewoond.
“Ik heb heel veel gehad aan de steun van familie, vrienden en kennissen. De steun was enorm”, vertelt mama Marleen. “Maar amper enkele maanden nadien kwam corona. Door de verplichte ‘isolatie’ begon het mij te dagen hoe het niet moest zijn voor de mensen die nu iemand verloren. Die steun van de omgeving was er plots niet.”
“Bovendien komt er altijd een moment dat het ‘verwatert’. Er wordt minder naar gevraagd of mensen durven je er ook niet altijd goed over aanspreken. Niet iedereen heeft ook een evengrote familie- en vriendenkring, zijn zelfs eenzaam.”
“Al die elementen zetten mij aan het denken”, zegt Marleen. Via een kameraad kwam ze in contact met Karlijne Moons uit Boechout. Zij is sinds enkele jaren ritueelbegeleider. “Toen mijn schoonmoeder in 2019 overleed, heb ik samen met een vriendin zelf heel haar begrafenis georganiseerd. Toen heb ik gemerkt dat er toch vaak een leemte gaapt rond afscheid nemen en de periode nadien. Dat heeft me ertoe aangezet ritueelbegeleider te worden.”
Eerste editie
Samen werkten de twee dames het idee van een rouw- en verliescafé uit. Na enkele keren noodgedwongen uitstel zetten ze onder de koepel van de vzw Rouw- en Verliescafé Vlaanderen op zondag 24 april een eerste editie op poten. Tegelijk als ‘tribute’ aan Michiel staat het eerste café in het teken van afscheid van een vriend.
“Opzet is om een viertal keren per jaar een bijeenkomst te organiseren, telkens rond een bepaald aspect: het verlies van een partner, een kind, een vriend,… maar ook om een ‘levend verlies’ zoals een echtscheiding bijvoorbeeld. Recent of al in een verder verleden”, kaarten de dames aan. “Het is geen praatgroep waar iedereen om beurten iets moet zeggen, maar een bijeenkomst in een ongedwongen sfeer. Iedereen gaat, zoals gewoon op café, zitten waar hij wil en kan een gesprek aanknopen wanneer en met wie hij wil. Niet alleen om stil te staan bij het verdriet en z’n hart te luchten, maar ook om herinneringen op te halen, ervaringen te delen en met een lach. Het café wordt georganiseerd buiten de normale openingstijden van het café. Je bent er dus alleen met de groep.”
“Rouwen wordt dikwijls in een pathologisch proces geduwd”, zegt Marleen. “Maar je hoeft geen rouwconsulent te zijn om te praten en luisteren en zo een steun te zijn. Praten kan opluchten en dat is waar niet iedereen de gelegenheid toe heeft en wij daarom willen bieden.”
“In ons rouw- en verliescafé richten we met medewerking van boekhandel Athena ook een boekenhoekje in waar mensen boeken in het thema kunnen kopen. Want ook lezen kan een grote steun betekenen in het verwerkingsproces”, voegt Karlijne nog toe.
Het eerste rouw- en verliescafé in café De Wipschutter in de Magdalenastraat vindt plaats op zondag 24 april van 16 tot 19u. Schepen Willem Wevers die bevriend was met Michiel komt het café openen, Guy Van Wynsberghe zorgt voor een muzikaal intermezzo. Inschrijven is verplicht en kan via rouwenverliescafekontich@gmail.com.