Voortaan toont het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) een permanente basiscollectie met referentiekunstenaars van het museum, de hedendaagse helden, de historische trekkers en smaakmakers uit de wereldwijde collectie van het museum. Daarnaast is er ook een tijdelijke exporuimte.
De look and feel van het museum werd helemaal herbepaald met een uitgebouwde en meertalige onthaalinfrastructuur, zowel digitaal als ervaringsgericht, afgestemd op een breed publiek.
Met de bibliotheek/leeszaal als hart van het M HKA en eerste beleveniservaring wordt een belangrijke stap gezet van een kunsthalwerking naar een museale inzet.
Dit innovatieve project werd met designer Axel Vervoordt en de Japanse architect Tatsuro Miki ontwikkeld. Het kwam tot stand met de steun van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, die 300 000 euro vrijmaakte, en Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts, die via Toerisme Vlaanderen 650.000 euro voor het project reserveerde. Met een open oproep in 2015 zette minister Weyts in op toeristische hefboomprojecten rond ‘Vlaamse Meesters’ die tijdloze iconen van Vlaams vakmanschap zijn. De ingediende projecten werden uitgebreid doorgelicht en beoordeeld door een professionele en onafhankelijke jury.
Dankzij de steun kan het M HKA uitgroeien tot een culturele ontmoetingsplaats waar de wereld kennis kan maken met de internationale hedendaagse kunst in Vlaanderen. Het M HKA krijgt voor het eerst een permanente, gratis toegankelijke, collectietentoonstelling met iconische topwerken. Daarnaast blijft er ruimte voor eveneens gratis toegankelijke tijdelijke collectietentoonstellingen die uit steeds wisselende invalshoeken werken uit de collectie tonen.
Minister Gatz wil het M HKA ook een centrale rol geven in het beheer van kunstenaarsarchieven en estates. Hiervoor maakt hij een extra budget van 350.000 euro vrij.
Sven Gatz: “Over de jaren heen werden er in Vlaanderen heel wat belangrijke kunstwerken en archieven verzameld van verschillende overleden kunstenaars. Voor het beheer van het oeuvre van een kunstenaar, bijvoorbeeld via estates, is de juiste expertise nodig. De nieuwe omkadering van het M HKA biedt ook kansen aan het museum om de kunstenaarsarchieven een centrale rol te geven en het beheer ervan te centraliseren.”