Afbeelding4 Luc Holthof moet noodgedwongen zelf de rekken aanvullen in zijn supermarkt. Foto Bert De Deken

Luc is een van vele kmo-uitbaters die door reserves zitten

ANTWERPEN, TURNHOUT - Luc Holthof (62) baat drie vestigingen van Carrefour Express uit: twee in Antwerpen-Noord en een in Turnhout. Net als de helft van de Antwerpse kmo’s die personeel tewerkstellen, zijn de financiële reserves van Lucs winkels helemaal op. “De automatische loonindexering moet worden afgeschaft. Het maakt bedrijven uit onze sector kapot”, zegt Luc.

Luc Holthof heeft met twee van zijn drie winkels (een in Antwerpen-Noord en een in Turnhout) vorig jaar verlies gemaakt. “Dat komt niet zozeer door de hoge energiekosten”, zegt Luc. “Ik zit onder de vleugels van Carrefour, en heb daardoor een vast energiecontract tegen redelijke prijzen kunnen afsluiten. Ik maak verlies omdat de loonkosten zo sterk zijn gestegen. Een buurtsupermarkt is een arbeidsintensief bedrijf, dus de automatische indexering van de lonen weegt heel zwaar door.”

LEES OOK. “Bijna derde kmo’s zit door reserves”: Unizo wil geen automatische loonindexeringen meer in 2023

Luc heeft nog niemand ontslagen. “Dat wil ik niet, omdat ik mijn personeel nodig heb, maar ook omdat een ontslag me te veel geld zou kosten”, zegt hij. “Ik bespaar dan maar op interimkrachten, en sta in plaats daarvan meer zelf in de winkel. Ik zit bijvoorbeeld zelf achter de kassa en vul zelf de rekken aan. Dat zijn dingen die ik graag doe, maar ik moet daarnaast ook nog alle administratie doen, de rekeningen betalen en de personeelsplanning opmaken. Door de crisis zijn mijn werkdagen dus wel heel erg lang geworden.”

Geen leraar godsdienst meer

Daardoor heeft Luc veel minder tijd voor andere dingen. “Ik heb tot eind vorig jaar godsdienst gegeven in de middelbare school Don Bosco-Mariaberginstituut in Essen. Daar ben ik nu noodgedwongen mee gestopt, omdat ik meer in mijn winkels moet zijn”, zegt Luc. “Ik was ook penningmeester bij Tejo, een vzw die therapeutische dienstverlening aanbiedt aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Maar ook dat heb ik moeten stopzetten, omdat ik het niet meer kan combineren met mijn werk in de supermarkten.”

Twee extra leningen bij de bank

Kunnen Lucs winkels deze crisis overleven? “Ik ga zo goed als het kan verder”, zegt hij. “Maar mijn financiële reserves zijn helemaal op. Ik ben nu twee extra leningen aangegaan bij de bank om mijn winkels draaiende te kunnen houden. Maar deze situatie kan natuurlijk niet blijven duren. Ik kan mijn kosten wel doorrekenen aan de klanten, maar dat leidt tot minder bezoekers en minder aankopen in de winkel. Een goedgevulde winkelkar is in een jaar tijd ruim 16% duurder geworden, maar mijn omzet is niet met 16% gestegen. Integendeel, hij is gedaald.”

Loonindexering afschaffen

Unizo stelt voor om de loonindexering dit jaar te bevriezen. Maar Luc wil verder gaan. “Ik vind dat de automatische loonindexering definitief moet worden afgeschaft”, zegt hij. “Mensen die veel verdienen, hebben die index niet nodig. En mensen die weinig verdienen, werken vaak in kwetsbare sectoren zoals dienstenchequebedrijven of supermarkten. Net die sectoren, die heel arbeidsintensief zijn, worden door de automatische loonindexering kapotgemaakt. Die indexering is met andere woorden een asociale maatregel. Ook omdat hij onomkeerbaar is. Als de inflatie daalt, wordt de indexering niet teruggedraaid. De lonen blijven permanent op een fors hoger niveau.”