Logistieke sector zoekt vergeefs naar jong talent

annekeIn de haven van Antwerpen staan ook vandaag nog vele tientallen vacatures open. Jobs die al maandenlang niet ingevuld geraken. Vooral dan in de sector logistiek, transport en supply chain.

Het lijkt er evenwel op dat de jobs in het transport, de logistiek en de supply chain ook onvoldoende bekend zijn. Waardoor nogal wat mensen denken dat die aan hen niet besteed zijn.

De redactie van de website TL-hub interviewde in dit opzicht twee jonge mensen die hun carrière uitbouwden bij Kuehne + Nagel. Zij zijn alle twee actief als Seafreight Forwarder op de farma- en reeferafdeling van de Antwerpse zeevracht. Ann Blommaert werkt acht jaar binnen Kuehne + Nagel. Sten Vina vervolledigde het team in september 2014.

Binnen de maritieme (of luchtvracht) sector is een forwarder de persoon die het maritieme transport voor zijn klant beheert; laden en lossen van containers of vrachtwagens, booking bij de rederijen, contact met de douanedeclaranten, afspraken maken, respecteren van termijnen enzovoort… De reefer organiseert het vervoer via temperatuurgecontroleerde container. De farmaceutische sector moet tijdens het transport een constante temperatuur van zijn producten  garanderen.

Kuehne + Nagel is één van de internationale marktleiders in de logistieke dienstverlening. Het bedrijf is al meer dan 125 jaar actief in het vervoer op zee, over land en in de lucht op ruim duizend locaties in meer dan honderd landen wereldwijd.

* Wat is de inhoud van uw huidige functie?

Sten Vina: Op onze farma- en reeferafdeling organiseer ik als forwarder het goederentransport van onze klanten van de laadplaats tot de eindbestemming. De vereisten en procedures voor het transporteren van farmaceuticals verschilt per klant zeer sterk. Daarom is iedere forwarder op onze afdeling verantwoordelijk voor zijn eigen klanten en behandelt elk dossier van A tot Z. Zo ben ik bijvoorbeeld het eerste aanspreekpunt voor de klant, ik factureer de zendingen en ik ondersteun zelfs het salesteam en het key account managersteam. Om de kwaliteit van onze service te optimaliseren wordt er op onze afdeling ook veel aandacht besteed aan trainingen en bijkomende opleidingen.

Ann Blommaert : Het is belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Elk detail telt.

* Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van een forwarder?

Ann Blommaert: De belangrijkste vaardigheden voor een forwarder zijn volgens mij flexibiliteit, stressbestendig en inventief zijn. Een logistieke omgeving kan een onvoorspelbaar karakter hebben. Bij voorkeur ga je proactief aan de slag en kan je mogelijke problemen tijdig opsporen. Als een probleem zich eenmaal voordoet, is het aan de forwarder om een oplossing te bedenken. Het is dus belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Elk detail telt. Ik krijg dagelijks deadlines opgelegd voor vaak zeer waardevolle vrachten. Daarom zijn ook de vaardigheden: verantwoordelijkheidsgevoel, klantvriendelijkheid en klantgericht denken onmisbaar. Als laatste moet elke forwarder ook een echte teamplayer zijn.

* Hoe bent u bij Kuehne + Nagel terecht gekomen?

Sten Vina: Na mijn studies ben ik als logistiek bediende begonnen bij een andere logistieke speler. Ik ben toen gestart in een FMCG-magazijn. Dat was een fijne en leerrijke ervaring. Toch voelde ik nog steeds de ambitie om forwarder te worden. Toen ik gecontacteerd werd door een interimkantoor om aan de slag te gaan bij Kuehne+Nagel, één van de grootste maritieme spelers in Antwerpen, heb ik geen moment getwijfeld.

Ann Blommaert: Zo’n acht jaar geleden heb ik via een rekruteringskantoor gesolliciteerd bij meerdere bedrijven. Uiteindelijk moest ik een keuze maken. Ik zag de mogelijkheden binnen Kuehne+Nagel en de locatie in het centrum van Antwerpen gaf de doorslag.

* Kunt u een overzicht van uw carrière geven?

Ann Blommaert: In 2001 studeerde ik af in de journalistiek. Werk vinden in deze sector bleek geen sinecure. Daarom wilde ik via interimjobs uitzoeken welke sector of welke type werk geschikt was voor mij. Zo ben ik toen in de maritiem begonnen met een job bij Polytra. De bedoeling was dat ik daar tien dagen zou werken. Al snel voelde ik me daar op mijn plaats. Ik heb er dan ook een zestal jaar met veel plezier gewerkt. Tijdens die zes jaar heb ik me verdiept in de logistieke wereld, zowel in de praktijk als via opleidingen in avondschool. Op het einde van die periode wilde ik heel graag nog meer bijleren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging, die ik al snel vond bij Kuehne+Nagel. Hier mocht ik dossiers van A tot Z behandelen. Anderzijds kreeg ik toekomstperspectief in andere sectoren als de luchtvracht of kon ik zelfs in het buitenland aan de slag. Na enkele leerrijke jaren op de key account afdeling, kreeg ik de mogelijkheid om mee de schouders te zetten onder de farmadesk, waar ik ondertussen al zo’n anderhalf jaar deel uitmaak van het team.

* Waarom heeft u voor de logistieke sector gekozen?

Sten Vina: Wie in Antwerpen opgroeit heeft meestal een band met de haven, en dat is voor mij niet anders.
Toen ik in het middelbaar de richting Economie-moderne talen volgde, werd het voor mij snel duidelijk dat ik iets in een economische en internationale omgeving wilde doen. Als je organisatorisch sterk in je schoenen staat en je beheerst je talen, dan is logistiek een logische keuze.

* Waarom zouden jongeren voor een logistieke carrière moeten kiezen?

Sten Vina: Er is in de logistiek nog steeds veel nood aan jong talent. Als je ambitie hebt om van je carrière iets te maken en eventueel tijdelijk of permanent in het buitenland wilt werken, dan biedt de logistieke sector enorm veel kansen. Ook voor jongeren die uit zijn op werkzekerheid is de logistiek sector een ideale keuze.

Ann Blommaert: De logistieke sector heeft eindeloze mogelijkheden. Binnen de logistiek zijn er zeer leerrijke en gevarieerde functiemogelijkheden, waarbij werkzekerheid verzekerd is. Aangezien je de sector pas echt leert kennen eens je aan het werk bent, is het zelfs voor mensen die niet de juiste vooropleiding hebben gehad een springplank naar een mooie carrière.