“Ondanks de vele uitdagingen doet de Estse economie het goed”, stelt de Vlaamse Economische Vertegenwoordiger (VLEV) Wouter Debeyne. Hij heeft de drie Baltische staten als werkgebied vanuit het Flanders Investment & Trade-kantoor in de Litouwse hoofdstad Vilnius.
“Vooral hightech en de indrukwekkende lijst van start-ups en unicorns springen in het oog”, vult Technologieattaché (TA) Maarten Lambert aan. De top 5 van Vlaamse exportproducten naar Estland bestaat overigens uit machines en mechanica, chemie en farma, plantaardige producten, kunststoffen en transportmaterieel.
1. Estland een zwaargewicht in het Europese start-upecosysteem. Hoe komt dat?
Wouter Debeyne: “Estland creëerde de voorbije jaren een ondernemingsvriendelijk klimaat. De digitale administratie, interessante fiscaliteit en transparante wetgeving gaven een enorme boost aan het ondernemerschap. Ook voor buitenlanders trouwens. Via het systeem van e-residency word je als niet-Est een digitale inwoner van het land. Zo krijg je toegang tot alle diensten die nodig zijn om een nieuwe onderneming of lokale entiteit van je bedrijf op te richten.”
Maarten Lambert: “Tel daarbij het sterke onderwijsniveau – Estland voert de PISA-ranking aan – en de can do– mentaliteit van de Esten op en je hebt een ideale voedingsbodem voor een levendige start-upscene. Het aantal start-ups per capita ligt maar liefst 4 keer hoger dan het Europese gemiddelde.”
2. Krijg je als buitenlander makkelijk toegang tot die community?
Maarten Lambert: “Wie wil connecteren of broedt op een investering of partnership, mag het jaarlijkse event Latitude 59 niet missen. De grootste start-upconferentie van de regio slaat van 24 tot 26 mei zijn tenten op in Tallinn. Behalve techstart-ups zijn ook veel andere branches vertegenwoordigd zoals biotechbedrijven. Zij zijn vragende partij voor samenwerkingsverbanden, onder meer met Vlaamse spelers. De Estse biotechsector verzamelt dit jaar trouwens op Life Sciences Baltics, op 20 en 21 september in Litouwen. Voorts vallen er zeker kansen te rapen voor Vlaamse expertise in de ontwikkeling, de bouw en het onderhoud van windmolenparken op zee.”
3. Liggen er ook kansen voor de klassieke exportsectoren? Estland heeft met zijn 1,3 inwoners een piepkleine consumentenmarkt.
Wouter Debeyne: “Dat klopt, maar de middenklasse groeit gestaag in aantal, net zoals de expatgemeenschap. Dus stijgt de interesse in luxevoedingsmiddelen, delicatessen, biovoeding, decoratie en interieur, kwalitatieve bouwmaterialen enzovoort. Mik je met je consumentengoederen bovendien ook op de andere Baltische staten en grote buur Finland – Helsinki ligt op amper twee uur varen van Tallinn – dan vergroot je je afzetmarkt tot 11 miljoen inwoners.”
4. Vaak worden Estland, Letland en Litouwen in één adem genoemd als de Baltische staten, maar is het een goed idee om ze ook samen te bewerken?
Wouter Debeyne: “Ja en neen. Vanuit businessdevelopment is het interessant om de drie landen samen te benaderen. Je bezoekt ze makkelijk tijdens één zakenreis waarbij je landt in Tallinn en met een huurauto vervolgens ook Riga en Vilnius bezoekt. Commercieel en qua marktaanpak, daarentegen, zijn de drie staten echt andere werelden. Ondanks hun gemeenschappelijke historiek zijn de cultuurverschillen tussen de Baltische staten immers aanzienlijk, net zoals de fysieke afstanden trouwens.”
Uw kansen verzilveren in de Baltische staten?
-> Latitude 59: de start-upconferentie van 24 tot 26 mei in Tallinn.
https://www.latitude59.ee/
-> Neem van maandag 16 tot vrijdag 20 oktober deel aan de multisectorale groepszakenreis naar Tallinn, Riga en Vilnius. De inschrijvingen starten in mei.
Meer info op: https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/acties-events?f%5B0%5D=facet_eventtype%3AGroepszakenreis
Flanders Investment & Trade (FIT) is hét aanspreekpunt voor internationaal ondernemen in Vlaanderen.
-
Telefoon
+32 2 504 87 11 -
E-mail
info@flanderstrade.be -
Website
https://www.flandersinvestmentandtrade.com