Verspreid over twee sites op linker- en rechteroever werken er zo’n duizend mensen voor Lanxess. In Kallo (Beveren) worden sinds 1973 rubberchemicaliën en glasvezel gemaakt, een proces waarvoor veel water nodig is. En omdat water volgens het bedrijf vandaag de kostbaarste grondstof is, moet er geïnvesteerd worden om het gebruikte water niet verloren te laten gaan.
In Kallo werd 12 miljoen euro geïnvesteerd in een geüpdatete afvalwaterzuiveringsinstallatie. Die is gebouwd volgens de strengste milieunormen en kan tot wel 260.000 liter water per uur verwerken.
Droge zomer
Opvallend: ook twee buurbedrijven zullen gebruikmaken van de installatie.
“Samenwerking is de enige weg vooruit, zelfs over sectoren heen, om de groeiende problematiek omtrent water de baas te kunnen”, zegt gedelegeerd bestuurder bij werkgeversorganisatie Essencia Yves Verschueren. “Al het leven op de aarde is afhankelijk van water en de huidige droge zomer bewijst het belang ervan. De voorbije tien jaar is het waterverbruik in de chemische sector gehalveerd, maar het kan nog beter. Deze installatie zal daarbij zeker helpen.”
Bacteriën
Het afvalwater van onder anderen Lanxess zal voortaan in beluchtingstorens terechtkomen. Daar wordt actief slib aan toegevoegd, waarin bepaalde bacteriën aanwezig zijn. Het zijn die bacteriën die het water effectief zuiveren. Na het zuiveringsproces worden de bacteriën opnieuw gescheiden van het water. Het gezuiverde water gaat vervolgens naar de Schelde.
De installatie draait dag en nacht en dagelijks wordt het proces gecontroleerd door een onafhankelijk laboratorium.
Bevers burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) is bij de les, want hij ziet kansen voor zijn gemeente. Om de gemeentelijke sportvelden en het groen te besproeien werd vroeger beroep gedaan gezuiverd afvalwater van Aquafin, maar dat kan PFAS bevatten. Hij vraagt zich af of het gezuiverde afvalwater van Lanxess daarvoor gebruikt zou kunnen worden, maar krijgt daar voorlopig geen sluitend antwoord op.