Sara bij haar 'bakkersrek'. Foto: Jill Bertels. Sara bij haar 'bakkersrek'. Foto: Jill Bertels.

Kunstenares Sara (44) opent dit weekend haar tegelatelier in Oud-Berchem: “Het enige in mijn leven waar ik geen seconde aan heb getwijfeld”

De Boomgaardstraat in Berchem krijgt er een nieuwe zaak bij. Sara Greet Gilis toont er dit weekend voor het eerst haar tegelcollectie van Manumade. "Eigenlijk ben ik een laatbloeier. Ik koos pas op mijn 34ste radicaal voor de kunst", zegt ze.

In hartje Oud-Berchem, tijdens het Boomgaardfeest, plande Sara dit weekend het feestelijk openingsweekend van haar tegelcollectie. “Dit was eigenlijk toevallig”, zegt Sara. “Ik wist niet dat er festiviteiten stonden gepland. Mijn buurvrouw bracht dit onder mijn aandacht, maar het lijkt mij alleen maar een voordeel dat er wat volk zal rondlopen in de straat”, zegt Sara.

“Ik ben een laatbloeier, want ik koos pas op mijn 34ste radicaal voor de kunst toen ik beeldhouwen ging studeren”, legt Sara uit. “Tijdens die studie van vier jaar begon ik ook te tekenen. Toen ik afstudeerde kreeg ik mooie kansen: ik mocht internationaal exposeren in onder andere Malta en Palestina. Vervolgens mocht ik de tekenlessen Naaktmodel geven op Sint-Lucas in Antwerpen. Toen corona uitbrak, werd ik daar ontslagen. Een serieuze domper na al die ervaringen.”

“Ik had altijd al een fascinatie voor kerken en moskeeën vanwege de mooie binnentegels”, gaat ze verder. “Op een bepaald moment klikte het en besefte ik dat ik ook zoiets kon doen. Door het beeldhouwen was ik al bezig met klei, dus was de som snel gemaakt. Meer zelfs: starten met mijn tegelzaak is het enige in mijn leven waar ik geen seconde aan heb getwijfeld.”

De naam Manumade komt van het Engels en het Latijn. “Manu is de Latijnse vertaling van ‘met de hand’. Ik vind dat de naam wel goed bekt”, lacht Sara.

Foto: Jill Bertels
Foto: Jill Bertels

Zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden, worden de tegels van begin tot eind met de hand gemaakt. “De eerste stap is de tekening, dit is een vierkant met verschillende lijnen. Vervolgens kopieer ik die tekening en zoek ik patronen met de papieren. Als ik dat oké vind, klop ik het ontwerp af en maak ik daar een mal van. Een mal is het negatief waarin je de klei duwt. Dan druk ik die tegels af en laat ik ze drogen op mijn bakkersrek. Na een week à tien dagen, afhankelijk van het weer, zijn die tegels droog. De tegels gaan vervolgens de oven in, waarna ik ze beschilder met glazuur. Als laatste gaan ze weer in de oven en zijn ze klaar.”

Foto: Manumade

Een tegeltafel

Sara heeft een vaste collectie met elf verschillende designs die te vinden zijn op de website. “Zo kan je zelf mixen en matchen. Custom designs zijn ook welkom. Als je zelf een ontwerp hebt getekend, kan ik dit uitwerken voor jou. Ik denk dan spontaan aan designers en interieurarchitecten die hun klanten graag iets uniek voorstellen. Wat mij op termijn ook geweldig lijkt, is om klanten zelf uit te nodigen in het atelier, zodat ze samen met mij hun tegel kunnen maken. Eigenlijk zoals een workshop.”

Volgens Sara hoeven tegels niet alleen op een vloer te liggen of aan een wand te hangen. “Een voorbeeld van zo’n custom design is een tafelblad met tegels. Dit idee is ontstaan door contact met een klant. Ik ging te rade bij enkele vrienden die kunnen lassen. Vervolgens hebben we enkele prototypes gemaakt waarin je zelf je tegels kunt mixen en matchen. Het werk verliep iets anders omdat ik het tafelblad moest bekijken als een canvas, en ik dus een patroon moest zoeken met negen tegels.”

Foto: Manumade

Foto: Manumade
Foto: Manumade

Voor één tegel betaal je zo’n 15 euro. “Ondanks dat het handgemaakt is, weet ik dat ik een duur product hebt. Vandaar geef ik kopers de eerste maand een korting van 15%”, zegt Sara. Dit weekend zwaait ze de deuren open van Monumade op de Boomgaardstraat 52. Op vrijdag kan je er terecht vanaf 16u, en op zaterdag en zondag vanaf 10u.

manumade.be