Kringwinkels De Cirkel bouwden in de noordoostelijke rand van Antwerpen een hele traditie op. Exact 25 jaar geleden startte vzw De Enter met een eerste vestiging in Brecht. Later kwamen er vestigingen bij in Malle, Schilde, Wuustwezel en Zandhoven, en twee webshops. Nu werd het tijd voor een volgende uitdaging.
Die is het gevolg van een grotere instroom van tweedehands textiel. “In juni vorig jaar gunde intercommunale Igean de organisatie van huis-aan-huis-ophaling en textielophaling in containerparken in diverse gemeenten aan onze vzw. Dat betekende meteen een verdubbeling van de textielinstroom naar zo’n vierhonderd ton per jaar”, legt Paulussen uit.
Het plan achter deze opdracht: meer lokaal hergebruik van textiel. “In één maand tijd pasten we de hele logistieke dienst aan om alle textiel op te halen en de vele kilo’s op een goede manier te sorteren. Het aantal medewerkers verdrievoudigde tot vijftien. Elke donderdag halen we wel ergens in een gemeente textiel op.”
Opnieuw geluk
Dan is het zaak om al die kleding opnieuw aan de man en vrouw te brengen. Essen heeft daarvoor nu een volledige tweedehands kledingboetiek. “Ook in alle andere kringwinkels verkopen we textiel en breidden we de vloeroppervlakte uit met 25%, zonder afbreuk te doen aan andere productgroepen typisch voor de kringwinkel”, benadrukt de directeur.
Een geslaagde operatie zo blijkt. “Nu al stellen we vast dat er in twee maanden tijd 33% meer kledingstuks worden verkocht in onze winkels. Concreet betekent dit achtduizend stuks in de diverse winkels. Daar is Essen dan nog niet eens bijgerekend.”
Voor de nieuwe winkel gaan tien nieuwe werkkrachten aan de slag. “Het zijn voornamelijk mensen uit Essen. Dat is ook mede het opzet van deze kringwinkel, om Essenaren nieuwe arbeidskansen te bieden. Hier verdienen ze opnieuw geluk”, verklaart hij meteen de slogan.
Nieuw warmtenet
Dat klinkt als muziek in de oren van burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V): “De nieuwe Kringwinkel is een belangrijk puzzelstuk, want het vult minstens drie strategische doelstellingen in: groen, verbinden en ambitie.”
“De circulaire economie is meer en meer een volwaardige tak in ons economisch bestel. Met het repair café in samenwerking met het Tatteljee, korteketeninitiatieven van Essense landbouwbedrijven en telers, de duurzame buurtwinkel Coopsaam, het Schakeltje en de Fietsbieb is deze tweedehands kledingboetiek een schitterende aanvulling.”
Dat deze winkel ‘gevoed’ wordt door de Essense kledingcontainers vindt de burgemeester “een voorbeeld bij uitstek hoe we op een moderne manier met onze planeet kunnen en moeten omgaan. De samenwerking tussen De Cirkel en onze gemeente om mensen toe te leiden naar een werkplek hier, en daarna naar de reguliere arbeidsmarkt, is een schitterende opportuniteit. Essen wil ook een slagkrachtige gemeente zijn met voldoende basisaanbod aan voorzieningen. Ook dit vult de Kringwinkel in.”
Van Tichelt droomt alvast luidop: “Hoe mooi zou het niet zijn mochten er tussen al deze of vele van deze organisaties synergieën gezocht worden, opportuniteiten aangeboord om de energie van elke organisaties aan elkaar te koppelen tot een soort warmtenet. Wij zijn heel blij dat De Cirkel en vzw De Enter volhard heeft in het zoeken naar een locatie in Essen.”
Kringwinkel Essen opent de deuren in de Stationsstraat 50 vanaf zaterdag 6 mei, alle weekdagen geopend van 9.30 tot 18u en op zaterdag van 9.30 tot 17.30u. “Als iedereen op jaarbasis vier stuks tweedehands kleding koopt, bespaart Essen 500.000 kilogram CO2. Haalbaar, toch?”, meent directeur Gert Paulussen.