LEES OOK. Koningin Mathilde zet microfinanciering in de schijnwerpers
Seppe Nobels startte in juni 2021, samen met Chris Bryssinckx en de stad Antwerpen, een nieuw project in de Antwerpse haven. Bij restaurant Instroom serveert hij samen met de anderstalige nieuwkomers een zogenaamde ‘fusion kitchen 2.0’.
Restaurant én school
“Wij zijn de enige academie in Europa die in de Gault & Millau en de Michelin-gids staat”, vertelt Nobels trots. Zijn Instroom Academy is een combinatie van een restaurant en een opleidingscentrum. Asielzoekers krijgen er een horeca-opleiding, Nederlandse les en traumaverwerking.
De koning kreeg drie gerechten voorgeschoteld die werden voorgesteld door de cursisten. De gerechten zijn klaargemaakt met lokale producten, maar wel geïnspireerd op de smaken uit de cursisten hun thuisland.
“Bij ons staat de man of vrouw achter het gerecht centraal”, aldus Nobels. “De cursisten maken bijvoorbeeld gerechten gebaseerd op de keuken van hun grootouders. Tegelijk steunen we onze boeren en ’terroir’ door met lokale groenten te werken.”
De cursisten komen uit alle continenten en landen, van Zuid-Amerika tot het Midden-Oosten. Na een opleiding aan de Instroom Academy kan 95 procent van hen meteen aan de slag op de reguliere arbeidsmarkt. Zo helpt de academie om de juiste profielen te vinden voor de arbeidsmarkt.