Sven Haes Sven Haes, uitbater en kok van Bistro Den Druivelaer, start ook als vastgoedmakelaar. Foto: Koen Fasseur

Kok Sven Haes start ook als vastgoedmakelaar: “Perfect te combineren, kan panden presenteren in ons restaurant”

Wie straks komt eten bij Bistro Den Druivelaer, de zaak van Sven Haes en zijn vrouw Vicky Gangolf, merkt er misschien een interessant pand op. Kok Sven Haes (53) is sinds begin dit jaar ook actief als vastgoedmakelaar. “Een perfecte combinatie. Ik kan bijvoorbeeld panden afficheren in ons restaurant”, zegt Sven Haes.

“Het gaat niet om een ondoordachte of plotse carrièreswitch, want ik behaalde al in 2009 mijn erkenning als vastgoedmakelaar”, vertelt Sven Haes. “Toen wij vijftien jaar geleden deze horecazaak aan het Noordeind 51 overnamen, was ons oorspronkelijk idee dat ik de bijhorende lounge zou inrichten als vastgoedkantoor en dat Vicky de bistro zou doen. Al snel bleek dat het alleen niet haalbaar was om dit restaurant te runnen, dus ben ik haar blijven helpen. Ik deed hiervoor nog negen jaar eetcafé Den Haard in Essen en heb in totaal zo’n 35 jaar ervaring in de horeca. Al die jaren leverde mij ook een mooi netwerk op. Mensen die ik al jaren ken als klant van Den Druivelaer of mijn vorige horecazaken informeerden al naar mijn diensten als vastgoedmakelaar.”

Sven Haes haalde al in 2009 zijn erkenning als vastgoedmakelaar, maar gaat nu pas aan de slag als makelaar. Foto: Koen Fasseur

“Laat er geen misverstand over bestaan. Bistro Den Druivelaer blijft open en ik blijf als kok mijn vrouw Vicky en ons team helpen. We pasten wel de openingsuren een beetje aan. Maandag, dinsdag en woensdag blijven we nu gesloten. Donderdag en vrijdag openen we vanaf 17 uur en in het weekend vanaf ’s middags. Dat geeft mij voldoende ruimte om naast het koken ook met vastgoed bezig te zijn. De afgelopen maanden heb ik heel wat extra cursussen gevolgd. Zoals gezegd ben ik als sinds 2009 een erkend makelaar, maar in die tijd is er natuurlijk veel veranderd in die sector. Denk maar aan het belang van een EPC (energieprestatiecertificaat), duurzaam bouwen en isoleren tot zelfs de methodes die ze gebruiken om een pand te schatten, zijn nu anders”, beseft Sven.

Sven Haes als kok in de keuken van Bistro Den Druivelaer. Foto: RR

“Voor mij zijn vastgoed en het openhouden van een bistro perfect te combineren. Ik zie zelfs extra troeven. Zo kan ik bijvoorbeeld eens een keer een pand aanprijzen in ons restaurant of ik kan mensen hier uitnodigen om een compromis te tekenen en daar ineens op te klinken of iets te blijven eten”, lacht Sven. “En ik werk aan een vaste commissie van 1,5% exclusief BTW. Ik weet dat dat beduidend lager ligt dan veel concullega’s uit de buurt, maar ik werk helemaal alleen en heb niet veel vaste kosten. Dat betekent dat mensen die mij inschakelen voor de verkoop van hun eigendom of in de zoektocht naar een nieuwe thuis van A tot Z op mij kunnen rekenen. Zowel het uitvoeren van een schatting, het bezoeken van panden, het begeleiden van potentiële kopers tot het tekenen van een compromis of een akte begeleid ik allemaal zelf.”

Sven Haes bij zijn Bistro Den Druivelaer. Foto: Koen Fasseur

“Voorlopig werk ik vanuit de lounge naast onze bistro zoals vijftien jaar geleden al het idee was. Hier enkele kilometers verder, aan het kruispunt van de Sint-Jansstraat met de Kalmthoutsesteenweg in Wildert op de grens tussen Kalmthout en Essen, ga ik een hoekpand inrichten. In een eerste fase als etalage van Haes Vastgoed, later eventueel ook als kantoor. De ligging is ideaal. Dat kan ik als vastgoedmakelaar goed inschatten”, eindigt Sven Haes al lachend.