Duurzaamheid is een thema dat vandaag overal doorklinkt. Allicht nog niet voldoende in de modewereld. In elk huis hangen de kasten toch vol kleren? Kleren die veelal slechts drie tot vier keer gedragen worden…. De idee van een kledingbibliotheek lijkt daarom gewoon zo simpel als wat. Je gaat in de kledingbibliotheek met je kaart een broek of een rok lenen…. Brengt die naderhand ook netjes terug voor iemand anders.
Die idee van een kledingbibliotheek is al veel langer gemeengoed in modesteden als Parijs, Londen of New York. In België is het concept tot nog toe vrij onbekend. De vriendinnen Veerle Spaepen en Emelie Vervecken vonden dat het hoog tijd was om hier verandering in te brengen en daarom richtten de twee Les ReBelles d´Anvers op: de eerste kledingbibliotheek die in het voorjaar van 2016 open zal gaan.
“Antwerpen is een echte modestad, en dan kan het toch niet zo zijn dat wij nog geen eigen kledingbibliotheek hebben?”, vertelde Emelie Vervecken aan de redactie van de website FashionUnited. Het plan om een kledingbibliotheek te beginnen kreeg vorm nadat Veerle Spaepen voor haar werk bij het Vlaamse transitienetwerk voor duurzaam materialenbeheer, Plan C, onderzoek moest doen naar manieren om de modeindustrie te verduurzamen. “Plan C kon uiteindelijk niets doen met de resultaten, maar Veerle was zo enthousiast geworden dat ze mij benaderde met de vraag of ik misschien iets zag in een kledingbibliotheek,” aldus Emelie Vervecken.
Het project staat nu nog in de steigers, maar de ondernemers hebben al helemaal uitgedacht hoe het precies in zijn werk zal gaan. Emelie Vervecken bij FshionUnited : “We willen werken met abonnementen waarbij je punten krijgt die ingewisseld kunnen worden tegen kleding. Als iemand bijvoorbeeld een abonnement heeft van honderd punten kan deze klant zelf kiezen wat hij of zij graag wil lenen. Een exclusief item kost dan bijvoorbeeld 30 punten, terwijl een iets minder exclusief kledingstuk misschien maar tien punten waard is.”
Welke merken bij de kledingbibliotheek zullen komen te hangen, houdt Emelie Vervecken nog even geheim. Ze wil wel kwijt dat elk merk dat de kledingbibliotheek uitleent verbonden zal zijn aan duurzaamheid: “Of dat nu is omdat het merk kleding produceert die gemaakt is van ecologisch materiaal of omdat het bedrijf hun werknemers een eerlijk loon betaalt.”
Les ReBelles d’Anvers: werkelijk een rebellie tegen het bestaande systeem dus van massaconsumptie. Het anders aanpakken. Vandaag nog een online initiatief. Morgen hopelijk een fysieke winkel. De twee vriendinnen zijn ondertussen wél nog op zoek naar een geschikte locatie. Ergens in het stadscentrum, bij voorkeur dicht bij de modebuurt.